Quetiapine wordt gebruikt bij psychose, schizofrenie, depressie en onrust

Patiënten die quetiapine in een lage dosering voorgeschreven krijgen als slaapmiddel, kunnen ook te maken krijgen met ernstige bijwerkingen. Quetiapine kan onder andere zorgen voor flinke gewichtstoename, onregelmatig hartritme, verhoogde glucosewaarden en suïcidale gedachten.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 176 meldingen van bijwerkingen bij gebruik van quetiapine als slaapmiddel. Hiervan waren 95 bijwerkingen van psychische aard waarbij hallucinaties het meest voorkwamen. Ook ontving Lareb meldingen van cardiovasculaire en metabole bijwerkingen. Gewichtstoename werd het meest gemeld.

Quetiapine als slaapmiddel
Quetiapine wordt gebruikt bij psychose, schizofrenie, depressie en onrust. Steeds meer mensen in Nederland gebruiken quetiapine in een lage dosering als slaapmiddel. In de richtlijnen voor huisartsen wordt dit afgeraden, vanwege bijwerkingen en een gebrek aan bewijs van effectiviteit.

Lees hier meer informatie in het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!