In 2023 is hun aantal toegenomen met ruim 5,4% ten opzichte van 2022

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 aan 2,3 miljoen mensen een middel voor toepassing in het oog of oor. Het aantal gebruikers van oorpreparaten is vrij stabiel per leeftijd, terwijl het aantal mensen dat oogpreparaten gebruikt toeneemt met de leeftijd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Na een dip in de coronajaren 2020 en 2021, toen het aantal gebruikers 2,1 miljoen bedroeg, was het aantal gebruikers in 2022 weer terug op het pre-coronaniveau. In 2023 is hun aantal verder toegenomen met ruim 5,4% ten opzichte van 2022. Van de 2,3 miljoen mensen gebruikte het merendeel (1,9 miljoen mensen) oogpreparaten en ruim 500.000 mensen oorpreparaten. Ruim 100.000 mensen gebruikten zowel een oog- als oorpreparaat.

Meest druppels
Voor toepassing in het oor werden voornamelijk oordruppels gebruikt (ruim 500.000 mensen) en namen de oorzalven een bescheiden plaats in met minder dan 10.000 gebruikers. Voor toepassing in het oog werden oogdruppels het meest gebruikt (1,5 miljoen mensen), gevolgd door oogzalf en ooggel (ieder 400.000 gebruikers). Van de 1,5 miljoen oogdruppelgebruikers gebruikten 500.000 mensen daarnaast ook een oogzalf of -gel.

Voor beide toedieningswegen geldt dat circa 10% van de gebruikers niet uitkwam met een geregistreerd preparaat en bijvoorbeeld een apotheekbereiding of een geïmporteerd product met tijdelijke toestemming gebruikte.

Leeftijd gebruikers
Oorpreparaten werden relatief veel door 5- en 6-jarigen gebruikt, een leeftijd waarop veel kinderen zwemles krijgen. Apotheken verstrekten aan bijna zeventig op de duizend kinderen van deze leeftijden een oorpreparaat. Vervolgens nam het gebruik af naar twintig op de duizend rond het 20ste levensjaar, waarna het weer gestaag toenam tot bijna veertig op de duizend onder de 70’ers.

Oogpreparaten laten een ander beeld zien met de leeftijd. Onder 20-jarigen gebruikten vijftig op de duizend een oogpreparaat. Met de leeftijd steeg het gebruik naar honderd op de duizend onder 55-jarigen en naar ruim driehonderd op de duizend onder 88-jarigen.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 2,3 mln gebruikers van oog- of oorpreparaten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!