De NZa constateert in de Monitor dat de toegankelijkheid van zorg in veel sectoren nog steeds onder druk staat

De wachtlijsten in de huisartsenzorg nemen nog steeds toe. Ook in het vierde kwartaal van 2023 staan er veel mensen op een wachtlijst bij hun zorgverzekeraar omdat zij zich niet konden inschrijven bij een nieuwe huisarts. De zes gemeenten met de hoogste wachtlijsten waren: Enschede, Heerenveen, Leeuwarden, Tilburg, Zwolle en Apeldoorn. Dat blijkt uit de Monitor toegankelijkheid van zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Beeld in alle sectoren
De NZa constateert in de Monitor dat de toegankelijkheid van zorg in veel sectoren nog steeds onder druk staat. Het ziekteverzuim speelt daarbij een grote rol en is in verschillende sectoren nog steeds te hoog. Ook in december 2023 steeg het ziekteverzuim ten opzichte van de maand ervoor.

Medisch-specialistische zorg
In de medisch-specialistische zorg dalen de wachttijden licht in sommige regio’s. Om de daling door te zetten is er duidelijkheid nodig over de regionale zorgcapaciteit én inzicht in het aantal wachtenden in de regio.  

Langdurige zorg
In de langdurige zorg was er vanaf juli 2023 een stijging in het totaal aantal wachtenden. Deze stijging hangt grotendeels samen met seizoenseffecten. De laatste maanden schommelt het aantal wachtenden, met in januari een daling. We zien op de lange termijn, sinds 2019, een stijging in het aantal wachtenden in de langdurige zorg.

Geestelijke gezondheidszorg
Ook de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg blijven te hoog. De aanmeldwachttijd voor alle hoofddiagnosegroepen overschrijdt de Treeknorm. De hoogste wachttijd zien we bij de zogenoemde ‘restgroep’ aan diagnoses, waaronder ook transgenderzorg valt. De wachttijden voor transgenderzorg zijn vaak langer dan bij andere diagnoses.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toegang tot huisartsenzorg verder onder druk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!