Het totale, landelijke verzuimpercentage in de zorg ligt zo goed als het hele jaar hoger dan in dezelfde maanden van 2019

De tweede golf van coronabesmettingen heeft, net als de eerste golf, gezorgd voor minder  afgegeven indicaties voor de langdurige zorg en meer lege bedden. De wachtlijsten nemen verder af richting het niveau van begin dit jaar. Vanaf eind september zijn weer meer mensen overleden die aanspraak maken op deze zorg. Daarnaast brengen we voor het eerste het ziekteverzuim van medewerkers in deze sector in kaart.

Indicaties
De landelijke, gedeeltelijke lockdown ten tijde van de tweede golf is in de week van 12 tot 18 oktober ingegaan. Een week voor deze nieuwe maatregelen zien we dat het aantal nieuw afgegeven indicaties weer daalt. Dit zet door tot 25 oktober (de laatste week waarover data bekend is). Deze trend is vergelijkbaar met de eerste golf. Ook toen nam het aantal nieuw afgegeven indicaties af rondom de aankondiging van nieuwe maatregelen in maart.

Sterfgevallen
Vanaf de week van 21 september overlijden weer meer mensen die aanspraak maken op langdurige zorg dan in de periode daarvoor. Vooral in de periode van 5 oktober tot 1 november neemt het aantal overleden mensen in die groep toe. Een soortgelijke toename zagen we ook in de eerste golf. Tussen 21 september en 1 november zijn 714 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande jaren.

Bezettingsgraad
Het aantal lege bedden in verpleeghuizen nam afgelopen zomer af. Dit najaar zien we dat het aantal lege bedden weer toeneemt. In de eerste week van november zijn nog 1.742 bedden minder bezet dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Daarbij blijven er verschillen tussen de zorgkantoorregio’s. Van een aantal zorgkantoorregio’s is de bezettingsgraad weer op of soms boven het niveau van begin dit jaar, zoals Flevoland, Groningen en Utrecht. Van een aantal zorgkantoorregio’s blijft deze ontwikkeling echter achter, zoals het geval is in Midden-IJssel, Haaglanden en Rotterdam.

Wachtlijsten
De afname in het aantal wachtenden zet zich, landelijk gezien, door tot aan 1 oktober van dit jaar. Met name in de verpleging en verzorging zagen we sinds juni een sterke daling. Hierdoor is het aantal wachtenden bijna weer op het niveau van begin dit jaar. Er staan op 1 oktober nog 43 mensen meer op de wachtlijsten dan op 1 januari van dit jaar. In de Ggz-sector is het aantal wachtenden voor het eerst in 2020 toegenomen ten opzichte van de stand in januari van dit jaar.

Extramurale dagbesteding
We zien op basis van de gedeclareerde prestaties tot en met augustus dat er langzaamaan weer meer extramurale dagbesteding wordt geleverd, na een eerder dieptepunt in april en mei van dit jaar. Dit is echter nog niet op het niveau dat we zouden verwachten.

Ziekteverzuim in de zorg
Het totale, landelijke verzuimpercentage in de zorg ligt zo goed als het hele jaar hoger dan in dezelfde maanden van 2019. In oktober van 2020 was het totale landelijke verzuimpercentage in de zorg 7,2%. Dat was in oktober 2019 met 6,2 % iets lager. Het kortdurende ziekteverzuim neemt sinds augustus toe, terwijl het langdurende ziekteverzuim juist afneemt. Het verzuimpercentage is op 1 oktober in de verpleging, verzorging en thuiszorg het hoogst (8,4%) en in de geestelijke gezondheidszorg het laagst (6,5%).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede coronagolf ook zichtbaar in cijfers langdurige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!