De laatste maanden, vanaf oktober, neemt het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis of instelling voor gehandicaptenzorg weer toe

Het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis is de laatste maanden weer toegenomen. Het lijkt erop dat mensen die deze zorg nodig hebben wel al een indicatie aanvragen die recht geeft op een plek in een verpleeghuis. Het aantal afgegeven indicaties is, na een korte daling, in november licht gestegen en ligt tot het einde van het jaar net boven het niveau van vorig jaar. Maar de opname lijkt uitgesteld te worden. Er zijn op 1 december namelijk ruim 3.500 bedden leeg, een verdubbeling sinds eind oktober.

De laatste maanden, vanaf oktober, neemt het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis of instelling voor gehandicaptenzorg weer toe. We zagen vanaf juni tot en met oktober een sterke daling van het aantal wachtenden. Maar vanaf november zien we een toename van het aantal mensen dat wacht op verpleeghuiszorg. Ten opzichte van 1 januari 2020 staan er op 1 december 878 personen meer op de wachtlijsten.

Meer indicaties
De landelijke, gedeeltelijke lockdown, ten tijde van de tweede golf, is in de week van 12 tot 18 oktober ingegaan. Een week voor deze nieuwe maatregelen begint het aantal nieuw afgegeven indicaties te dalen. Een trend vergelijkbaar met de eerste golf, ook toen nam het aantal nieuw afgegeven indicaties af rondom de aankondiging van nieuwe maatregelen in maart 2020. De afname zet door tot en met 25 oktober, maar stijgt daarna weer en blijft tot het einde van het jaar net boven het niveau van voorgaande jaren.

Overleden
Vanaf de week van 14 september overlijden weer meer mensen die aanspraak maken op langdurige zorg dan voor de hittegolf begin augustus. Vooral in de periode van 5 oktober tot 1 november neemt het aantal overleden mensen in die groep toe. Een soortgelijke toename zagen we ook in de eerste golf. Vanaf 21 september tot 27 december zijn 3.119 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande jaren.

Lege bedden
Het aantal lege bedden in verpleeghuizen nam in de zomer af. Vanaf de week van 12 oktober neemt dat aantal weer toe. In de laatste week van 2020 (onze meeste recente cijfers) zijn 3.542 minder bedden bezet dan in de periode voorafgaand aan de corona-uitbraak. Eind oktober waren er 1.742 lege bedden, de bezettingsgraad is dus gedaald. Tussen de zorgkantoorregio’s blijven verschillen in bezettingsgraad zichtbaar. Van een aantal van de zorgkantoorregio’s, zoals Drenthe, Groningen en Friesland, is de bezettingsgraad weer op (of zelfs boven) het niveau van begin 2020. In onder meer de regio Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam staan is de bezettingsgraad wel lager.

Ziekteverzuim
Het verzuimpercentage is op 1 december in de verpleging, verzorging en thuiszorg 9,2%. Het totale landelijke verzuimpercentage in de zorg ligt, zo goed als het hele jaar 2020, hoger dan in dezelfde maanden van 2019. In december van 2020 was het totale landelijke verzuimpercentage in de zorg 7,8%, ten opzichte van 6,7% in december 2019.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NZa
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2021/02/05/meer-lege-bedden-in-verpleeghuizen-maar-aantal-wachtenden-neemt-toe
Originele titel: Meer lege bedden in verpleeghuizen, maar aantal wachtenden neemt toe
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-02-05


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com