Deze epidemie duurde 14 weken, korter dan de langdurige epidemie van 18 weken

Van 10 december 2018 tot en met 17 maart 2019 heerste er in Nederland een 14 weken durende griepepidemie. Sinds half maart is het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens gebleven.  Daarmee is de griepepidemie officieel ten einde. Dit betekent niet dat er in Nederland geen mensen meer zijn met griep. In week 12 werd nog in ruim twee derde van de neus- en keelmonsters die de peilstationshuisartsen van het Nivel afnemen bij mensen met griepachtige klachten het influenzavirus gevonden. Huisarts-epidemioloog en coördinator van de peilstations Gé Donker: ‘In het algemeen was deze epidemie wat milder dan de voorgaande. Deze epidemie duurde 14 weken, korter dan de langdurige epidemie van 18 weken het voorgaande seizoen, maar langer dan het gemiddelde van 9 weken in de afgelopen 25 jaar. De langst durende epidemie ooit gemeten, hield 21 weken aan in 2014/2015.’

Langdurige epidemie
Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de peilstationshuisartsen van Nivel Zorgregistraties eerste lijn melden met griepachtige klachten en in keel- en neusmonsters van deze patiënten griepvirus wordt aangetoond door het RIVM. In week 13 bezochten 34 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, in week 12 waren dat er 37 en in week 11 nog 57. Nu twee weken achtereen het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie na 14 weken ten einde.

Deze winter circuleerden vooral influenza A-virussen en slechts sporadisch influenza B-virus terwijl het voorgaande jaar vooral een influenza B seizoen was. Van alle tot nu toe gevonden influenzavirussen in de deelnemende huisartspraktijken is 51% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 47% type AH3N2 en 2% type B. Ook in andere Europese landen kwam dit griepseizoen vooral influenza A en slechts sporadisch influenza B voor.

Griepvaccinatie
In het afgelopen winterseizoen heeft de griepprik bij 43 procent van de mensen die de griepprik hebben gehaald, voorkomen dat ze griepvirus A kregen. De prik was beter werkzaam (71%) tegen type A(H1N1)pdm09. Tegen type A(H3N2) kon de werkzaamheid vanwege lage aantallen niet met voldoende zekerheid berekend worden. Dit blijkt uit het Europese I-MOVE project, waar het RIVM en Nivel aan deelnemen. Voor het komende griepseizoen heeft de WHO aanbevolen zowel de component voor influenzavirus A(H1N1)pdm09 als die van influenzavirus A(H3N2) aan te passen om een hogere vaccineffectiviteit te bereiken. Komend seizoen gaat Nederland het quadrivalente vaccin gebruiken dat componenten bevat voor zowel influenzavirus A(H1N1)pdm09, influenzavirus A(H3N2), influenzavirus B Yamagata en influenzavirus B Victoria. Het tot nu toe gebruikte trivalente vaccin bevatte slechts 1 van beide B-virus varianten naast de 2 influenza A virus varianten.
 
Peilstations Nivel Zorgregistraties eerste lijn
De peilstationshuisartsen houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM. De peilstations zijn ongeveer veertig huisartspraktijken, die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, waaronder griep. Deze praktijken zijn een onderdeel van Nivel Zorgregistraties eerste lijn, waarin gegevens worden verzameld die routinematig in de zorg worden vastgelegd in verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij ca. 450 huisartsenpraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Einde griepepidemie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!