Het aantal mensen met het coronavirus neemt af

Het griepvirus (influenza) zorgt op dit moment bij steeds meer mensen in Nederland voor een luchtweginfectie. De jaarlijkse griepepidemie is begonnen. Dat is de conclusie van het Nivel, Erasmus MC en het RIVM. Steeds meer mensen gaan naar de huisarts met griepachtige klachten. En in steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten vinden we het griepvirus. Het aantal mensen met het coronavirus neemt af.

In Nederland spreken we van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 56 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisartsen van de Nivel Peilstations komen. Daarnaast wordt bekeken of er veel griepvirus wordt gevonden in monsters afkomstig van de Nivel Peilstations en ook andere bronnen, bijvoorbeeld laboratoria.

Alle bronnen bevestigen een toename griep
Afgelopen week (week 3, 15-21 jan) gingen 67 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts. Bij een deel van deze mensen namen huisartsen monsters van keel en neus af. In het laboratorium van het RIVM is gekeken welke virussen er in de monsters zitten. Het aantal monsters waarin we griepvirus aantonen is flink toegenomen. Naast deze metingen van de Nivel Peilstations laten Infectieradar en laboratoria (RIVM) een stijging zien van het aantal mensen met griepvirus. Ook het Nationaal Influenza Centrum heeft meer griepvirussen van ziekenhuislaboratoria ontvangen.

Ook andere virussen zorgen voor infecties
Elke winter hebben veel mensen last van klachten van een acute luchtweginfectie. Deze klachten worden veroorzaakt door verschillende virussen. Naast het influenzavirus (griepvirus) zijn dit bijvoorbeeld SARS-COV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt), het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) en het rhinovirus.

Nivel Surveillance
Het Nivel monitort doorlopend het voorkomen van (infectie)ziekten in Nederland en heeft hierin een landelijke signaleringsfunctie voor VWS en het RIVM. Elke woensdagmiddag rapporteren wij de actuele cijfers ziekten per week op onze website. Het verklaren van de gesignaleerde cijfers vergt nader onderzoek, dit bieden wij niet aan op wekelijkse basis.

Meer actuele weekcijfers heersende ziekten in beeld
Alle weekcijfers griep, COVID-19, longontsteking en alle andere heersende infectieziekten (uitgesplitst in verschillende leeftijdsgroepen enz.): open het Nivel Surveillance Bulletin wk 3. Via de inhoudsopgave (voorin, na de samenvatting) gaat u naar een ziekte.
Alles meekrijgen over griep (griepcijfers, griepseizoen, griepepidemie, faq’s en meer): ga naar Griep centraal.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Uitgelicht week 4: Griepepidemie in Nederland (22-28 jan)
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!