Chantal Bleeker, internist en hoofd van het Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum waarschuwt voor de gevaren van Alternatieve behandeling Q-koorts

Op 13 en 14 januari was er veel media-aandacht voor een alternatieve behandeling tegen Q-koorts vermoeidheidssyndroom. Deze methode van ‘autovaccinatie’ is niet zonder risico's. Chantal Bleeker, internist en hoofd van het Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum waarschuwt voor de gevaren.

Chantal Bleeker: “Ik kan me goed voorstellen dat patiënten met het Q-koorts vermoeidheidssyndroom naar alternatieven zoeken als de behandeling van het Radboudumc niet aanslaat.” Toch raadt zij patiënten een behandeling met ‘autovaccinatie’ ten zeerste af. Bij deze methode wordt bloed van de patiënt afgenomen. Dit wordt enige tijd bewaard, waarna het weer aan de patiënt wordt toegediend.
 
Gevaren
Chantal Bleeker wijst op de gevaren van deze methode: “We weten veel te weinig af van het effect van het inspuiten van eigen bloed. Het idee is dat er een reactie tegen de Q-koorts bacterie op gang komt, maar het immuunsysteem kan zich ook tegen je eigen lichaamscellen keren. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Het bewaren van bloed onder ongecontroleerde omstandigheden is ook zeer risicovol. Als er een bacterie in het bloedmonster terechtkomt en je spuit dat terug in, kan dat een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Ook bestaat het gevaar van verwisseling van bloedmonsters. Mensen kunnen het bloed van iemand anders ingespoten krijgen. Ook dit kan zeer ernstige gevolgen voor de patiënt hebben.”
 
Geen bewijs
Een behandeling met ‘autovaccinatie’ is nooit wetenschappelijk onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Er is dus geen bewijs dat de behandeling effectief is tegen het Q-koorts vermoeidheidssyndroom. “De kans dat deze behandeling de patiënten helpt, weegt niet op tegen de risico’s die het met zich mee brengt,” aldus Chantal Bleeker. Kijk ook naar de nieuwsuitzending van omroep Gelderland en van Nieuwsuur voor een interview met Chantal Bleeker over deze behandelmethode.
 
Bewezen behandeling
Het Radboudumc deed eerder onderzoek naar de behandeling van het Q-koorts vermoeidheidssyndroom. Uit de zogenaamde ‘Qure studie’ onder 155 QVS patienten bleek dat een behandeling met cognitieve gedragstherapie momenteel de enige bewezen effectieve behandeling is. Een behandeling met langdurige antibiotica werkt niet beter of slechter dan een placebo in het verminderen van de klachten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Alternatieve behandeling Q-koorts niet zonder risico's
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!