Het Amsterdam UMC is gestopt met de bereiding van het medicijn CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX

Het Amsterdam UMC heeft vrijdag bekend gemaakt dat het ziekenhuis is gestopt met de bereiding van het medicijn CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Dit deed het Amsterdam UMC nadat de IGJ de grondstof van het medicijn door het RIVM had laten testen.

Uit die test bleek dat er onzuiverheden zitten in de grondstof boven de wettelijke toegestane limiet. Dat is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid van de patiënten.

De IGJ heeft het Amsterdam UMC gevraagd hoe het, in het belang van de veiligheid van de patiënten, dit risico ging wegnemen. Het Amsterdam UMC is daarop gestopt met de verstrekking van het middel. Ook de al uitgereikte medicijnen zijn teruggehaald bij de patiënten.

Het is de taak van de IGJ om erop toe te zien dat patiënten een kwalitatief goed en veilig geneesmiddel krijgen. De IGJ is zich ervan bewust dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op patiënten met CTX en hun naasten en voor alle betrokkenen teleurstellend is. Het AMC heeft ons laten weten hard te werken aan een goede oplossing voor patiënten. De IGJ en het AMC hebben met elkaar afgesproken hierover in gesprek te blijven.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Reactie IGJ op besluit Amsterdam UMC over terugroepen CDCA
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 06 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!