Patiënten met een uitgezaaid melanoom dreigen verstoken te raken van hun behandeling

Enkele honderden patiënten met een uitgezaaid melanoom dreigen verstoken te raken van hun behandeling

Het kostbare middel nivolumab, waarop zij al hun hoop hebben gevestigd, is door zorgverzekeraars doorgestreept als mogelijk te vergoeden zorg. Patiënten en hun naasten zijn in paniek, melanoom-behandelaars verbijsterd.

Het besluit volgt na een negatief advies van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Die vindt dat er onvoldoende ervaring is met dit medicament: twee in plaats van vijf jaar. Nivolumab zou bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Het medicijn zou terugkeer van de ziekte met circa 20 procent kunnen verkleinen. Lees meer op Telegraaf.nl 

In het UMC Utrecht Cancer Center hebben we de afgelopen tijd veel patiënten verwezen gekregen die voor de behandeling met immuuntherapie in aanmerking komen. Het is voor hen extreem frustrerend om te weten dat er een behandeling bestaat die nieuwe uitzaaiingen kan voorkomen, maar deze behandeling niet kunnen krijgen. We betreuren dan ook dat we op dit moment deze - in onze ogen aangetoond effectieve - adjuvante behandeling voor melanoom niet kunnen geven. Wij respecteren de NVMO en het belangrijke werk dat zij doen op het gebied van dure geneesmiddelen, maar hopen dat deze discussie op korte termijn leidt tot een oplossing voor de patiënt. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Reddend kankermiddel niet vergoed
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!