In Nederland hebben honderdduizenden mensen Long COVID

Nederlandse onderzoekers, geleid door prof. dr. Marc Bonten en prof. dr. Janneke van de Wijgert van het UMC Utrecht, werken samen met onderzoekers in diverse Europese landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje) om een studie op te zetten waarin meerdere geneesmiddelen voor Long COVID tegelijkertijd onderzocht kunnen worden. Door financiering van Stichting Long COVID kan dit onderzoek versneld van start gaan.

In Nederland hebben honderdduizenden mensen Long COVID. Ze hebben vaak al jaren ernstige klachten en zijn niet in staat om te werken. “Hun situatie is uitzichtloos omdat er geen bewezen behandeling is voor Long COVID. Patiënten proberen daarom ten einde raad allerlei middelen en therapieën waarvan de effecten en de veiligheid onbekend zijn. Daarom proberen we onderzoek naar behandelingen te versnellen. Het initiatief van Marc Bonten is uniek door de internationale opzet,” aldus voorzitter Ellen Bark-Lindhout van de Stichting Long COVID.

“De snelheid waarmee een onderzoek een betrouwbaar antwoord kan geven is afhankelijk van het aantal deelnemers in het onderzoek en de grootte van het aangetoonde effect: hoe groter het effect, hoe makkelijker het kan worden aangetoond. Samenwerking, nationaal en internationaal, is daarom noodzakelijk om zo snel mogelijk tot een antwoord te komen,” aldus Marc Bonten, hoogleraar epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht en CEO van de Ecraid, een in Utrecht gevestigde organisatie die internationale studies op het gebied van infectieziekten initieert en coördineert. 

Bestaande geneesmiddelen
Marc Bonten: “We zullen starten met beschikbare geneesmiddelen, waarvan we weten dat ze veilig zijn en gemakkelijk in de thuissetting kunnen worden ingenomen. Middelen die op basis van studies bij acute COVID infectie veelbelovend lijken, maar waarvan nog onbekend is of ze een effect hebben op de klachten van patiënten met Long COVID. Kansrijke middelen zijn bijvoorbeeld Metformine en Colchicine.”  

Metformine is al 50 jaar op de markt als middel tegen suikerziekte, eenvoudig in gebruik en er is veel ervaring mee. Bij een recente studie is gebleken dat behandeling met Metformine de kans op het ontstaan van Long COVID met 40 procent verminderde vergeleken met placebo. Colchicine is een oraal ontstekingsremmend medicijn dat gunstig is bij bijvoorbeeld jicht. Het is mogelijk werkzaam tegen Long COVID klachten omdat hierbij waarschijnlijk een overmatige ontstekingsreactie een rol speelt. De behandeling met deze medicatie kan thuis plaatsvinden met online begeleiding. Dit is een groot voordeel voor de ernstig zieke Long COVID patiënten die bed- en aan huis gebonden zijn.

Stichting Long COVID
De onderzoekers hebben inmiddels met financiering van Stichting Long COVID het administratieve voortraject van het onderzoek opgestart. Hierdoor kan al in het eerste kwartaal van 2024 begonnen worden met het uitnodigen van patiënten.

Heeft u vragen over het onderzoek? Bekijk hier de Q&A op de website van Stichting Long COVID. Wilt u het onderzoek financieel ondersteunen, ga naar de donatiepagina van de stichting.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMC Utrecht leidt onderzoek naar long COVID
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!