In deze ‘Pakketsluisperiode’ hebben patiënten geen toegang tot het geneesmiddel

Nieuwe geneesmiddelen komen vaak zonder belemmeringen in het verzekerde basispakket. Bij extreem dure, nieuwe geneesmiddelen gaat dit anders. De minister van VWS plaatst de geneesmiddelen eerst in een ‘Pakketsluis’ om deze te beoordelen en om over de prijs te onderhandelen. In deze ‘Pakketsluisperiode’ hebben patiënten geen toegang tot het geneesmiddel. Ze moeten langer wachten op een nieuwe behandeling. Is dat wel eerlijk?

Op maandag 27 juni 2022 organiseerde het UMC Utrecht de online publiekspresentatie ‘De Pakketsluis voor dure geneesmiddelen gezien vanuit solidariteit en rechtvaardigheid in de gezondheidszorg’. Onderzoekers Féline Scheijmans en Ghislaine van Thiel van het UMC Utrecht evalueerden de Pakketsluis vanuit de ethische principes van rechtvaardigheid en solidariteit. Ze lichtten de belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport ‘De Pakketsluis voor dure geneesmiddelen – Een ethische evaluatie’ toe:

  • Vanuit ethisch perspectief bevindt de Pakketsluis zich in het spanningsveld tussen het belang van een solidair gezondheidszorgsysteem en de onderlinge solidariteit tussen individuen. Deze spanning wordt ervaren door patiënten, burgers, zorgverleners en beleidsmakers.
  • Bij het maken van lastige keuzes in dit spanningsveld is het van groot belang dat dit rechtvaardig gebeurt. Een rechtvaardige procedure kan een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk draagvlak voor keuzen in de zorg.
  • In de Pakketsluis procedure komt de nadruk sterk te liggen op de kosteneffectiviteit van een behandeling uitgedrukt in QALY’s. Dit is een internationaal aanvaarde methode, die echter ook belangrijke beperkingen heeft. Dit kan leiden tot grenzen aan de zorg die onrechtvaardig zijn.
  • Het grote publiek vindt solidariteit in de gezondheidszorg belangrijk. Er is een zekere bereidheid om hoge kosten van geneesmiddelen te accepteren.
  • Zowel het algemene publiek als de partijen die nauw betrokken waren bij een Pakketsluis procedure zien de noodzaak om grenzen te stellen aan de zorg. De zorgvuldigheid en onafhankelijkheid van de beoordeling en de partijen bij de Pakketsluis wordt erkend en gewaardeerd.
  • Een belangrijk nadeel van de Pakketsluis is dat de pijn van het stellen van grenzen terechtkomt bij een kleine groep mensen die veelal in een kwetsbare positie zitten. De onzekerheid over de wachttijd en de uitkomst van de procedure berokkenen veel leed. Ook de betrokken zorgverleners raken in een moeilijke positie vanwege hun plicht om de medisch gezien beste zorg te bieden aan hun patiënten.
  • De Pakketsluis lost het probleem van hoge kosten niet op omdat de oorzaken elders liggen. Alternatieven voor kostenbeheersing naast de Pakketsluis moeten ook benut worden.

Deelnemers vanuit patiëntenorganisaties, wetenschappers, het verzekeringsveld, overheidsinstanties en andere belangstellenden woonden de presentatie bij. Enkele (ervarings-)deskundigen gaven vanuit verschillende perspectieven commentaar op de conclusies en aanbevelingen. Vervolgens was er ruimte voor dialoog tussen het publiek, de deskundigen en de onderzoekers.

Kijk de hele publiekspresentatie ‘De Pakketsluis voor dure geneesmiddelen gezien vanuit solidariteit en rechtvaardigheid in de gezondheidszorg’ hier terug. Of lees het achtergrondartikel van Ludo van der Pol over ‘Maak nieuw beleid rondom dure geneesmiddelen’.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/de-pakketsluis-voor-dure-geneesmiddelen
Originele titel: De Pakketsluis voor dure geneesmiddelen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-06-29

Relevante artikelen ...

Eerste resultaten Covid-onderzoek over reuk en smaak bekend Het reukverlies blijft van nature vanzelf te verbeteren, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden Tijdens de coronapandemie merkten st... Anders Wed, 23 Nov 2022, 08:22:33
Prijzen van pakketgeneesmiddelen gestegen Fabrikanten kunnen de prijzen daarvan maandelijks aanpassen De prijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen stegen in oktober 2022 gemiddeld met ... Anders Sat, 12 Nov 2022, 06:34:42
Registratie dierproefonderzoek moet de norm worden Dierproeven worden ingezet om de kwaliteit en veiligheid van therapieën te testen Om de kwaliteit van dierproeven te verbeteren en onnodige herhali... Anders Mon, 03 Oct 2022, 08:01:59
Hoe zit het met geneesmiddelgebruik door een man met kinderwens? Het is bekend dat een zwangere vrouw verantwoord om dient te gaan met geneesmiddelgebruik Op de Lareb website vind je nu ook informatie over geneesmi... Anders Sat, 01 Oct 2022, 05:50:12
Waarschuwing voor erectiestimulerende honing In deze kruidenpasta met honing is sildenafil gevonden, een stof die alleen door artsen mag worden voorgeschreven De Nederlandse Voedsel- en Warenaut... Anders Wed, 06 Apr 2022, 18:15:54
Nieuwe locatie Ronald McDonald Huis Utrecht bekend Het Ronald Mc Donald huis komt in of nabij het nog te bouwen nieuwe entreegebouw van het UMC Utrecht Voor de nieuwe locatie van het Ronald McDonald H... Anders Thu, 23 Dec 2021, 15:08:43

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com