Er is voor patiënten met het syndroom van Sjögren nog geen effectieve behandeling beschikbaar

Ernstig droge ogen en mond zijn de meest voorkomende klachten bij het syndroom van Sjögren. Ongeveer een half procent van de Nederlanders heeft deze auto-immuunziekte die soms ernstige gevolgen kan hebben. Tot nu toe was er geen behandeling tegen. UMC Utrecht onderzoeker Eefje van der Heijden ontdekte dat een combinatie van geneesmiddelen wel werkt tegen Sjögren.

Het syndroom van Sjögren is een chronische auto-immuunziekte waarbij verschillende afweercellen (lymfocyten) zweetklieren, speekselklieren, borstklieren en alvleesklier beschadigen. Patiënten kunnen naast ernstig droge ogen en mond ook klachten krijgen als gevolg van een ontsteking van bijvoorbeeld de huid, longen of nieren. Bovendien lopen zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van non-hodgkinlymfoom.

Verschillende afweercellen
Er is voor patiënten met het syndroom van Sjögren nog geen effectieve behandeling beschikbaar. Dit heeft er mee te maken dat verschillende typen afweercellen betrokken zijn bij de mechanismen die deze chronische ontstekingsziekte veroorzaken. Eerder onderzoek was gericht op antireumamiddelen die slechts op één type afweercel zijn gericht, met over het algemeen teleurstellende resultaten. Eefje van der Heijden onderzocht of een combinatie van reeds bestaande geneesmiddelen, gericht op meerdere typen afweercellen, zou kunnen werken. In haar promotieonderzoek onderzocht ze of een medicijncombinatie met complementaire eigenschappen - leflunomide (LEF) en hydroxychloroquine (HCQ) - aan deze eis zou kunnen voldoen.

Combinatiebehandeling effectief
In een placebogecontroleerde, gerandomiseerde, dubbelblinde klinische studie uitgevoerd in het UMC Utrecht en onlangs gepubliceerd in Lancet Rheumatology, toonden Eefje en collega's inderdaad aan dat de LEF+HCQ-combinatie de ziekteactiviteit bij patiënten met het syndroom van Sjögren aanzienlijk verminderde, zonder dat er ernstige bijwerkingen optraden. Na 24 weken waren hun klachten (zoals pijn en vermoeidheid) met ongeveer veertig procent verminderd. 

De combinatie van leflunomide plus hydroxychloroquine was veilig en resulteerde in een goede klinische respons bij patiënten met het syndroom van Sjögren. "De indrukwekkende resultaten van deze goed-gecontroleerde studie - de eerste ooit waarin een combinatie van bestaande geneesmiddelen bij deze ziekte is onderzocht - rechtvaardigt verdere evaluatie in grotere klinische studies", concludeert Eefje in haar proefschrift.

Eefje van der Heijden (1985, Vlijmen) promoveerde op 27 oktober 2020 aan de Universiteit Utrecht. De titel van haar proefschrift was "Repurposing established drugs for new indications: leflunomide and hydroxychloroquine combination therapy for Sjögren’s syndrome".


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Combinatie van geneesmiddelen werkt bij Sjögren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 02 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!