Schiet de psychiatrie niet te ver door met gezonde levensstijl voor iedereen?

Ook als je niets te verliezen hebt en liever wat prettige momenten in je huidige leven hebt i.p.v. 80 jaar worden terwijl je normaal misschien 85 jaar wordt?

De psychiatrie probeert het goed te doen, met alle macht. Het beste voor de patiënten het beste voor de medewerkers. De psychiatrie heeft zich de kritieken van de laatste decennia over het weinig aandacht hebben gezondheid van psychiatrische patiënten aangetrokken. Behalve mensen opnemen pillen geven wel of niet onder dwang, moet de psychiatrie dus iets doen aan het introduceren van een goede leefstijl. Een loffelijk streven.

Welke mensen worden opgenomen in de psychiatrie?
Mensen uit alle lagen van de bevolking, hoogopgeleiden, laagopgeleiden, ouderen, jongeren volwassenen. Mensen met kinderen een gezin volwassenen met een relatie vrienden. Mensen met een baan, mensen zonder baan. Mensen met een uitkering, daklozen en zorgmijders. Mensen die chronisch ziek zijn of chronisch psychotisch. Mensen die tijdelijk zijn opgenomen met een depressie of een manie , maar ter zijne tijd weer naar huis gaan. Nu opgenomen op een afdeling in de psychiatrie of in de verslavingszorg.

Geen eigen keuzes meer?
En plotseling lijk je niet meer voor jezelf te kunnen beslissen welke leefstijl je erop na wilt houden. Want wat doet de instelling?

Afschaffen van gewone zelf gezette koffie met coffeïne. Nu een automaat met cafeïnevrije ingevroren koffie, die de maag schuurt. Want coffeïne is slecht voor de gezondheid, geen goede leefstijl item. Afschaffen van nagerecht, een klein puddinkje of een andersoortig zoet toetje ter afsluiting van de maaltijd.

Dus nu “kwak”’ eten op het bord en dat is het dan. Klaar en wegwezen. Want puddinkjes zijn te zoet. Witbrood mag ook niet meer ook al heb je je levenslang wit brood gegeten en kun je het bruine brood niet meer wegkrijgen omdat je slechte tanden hebt. Je zult bruinbrood eten. Je wilt een keer volle melk en volle yoghurt i.p.v. waterige melk en waterige halfvolle yoghurt. Maar ja die vetten he , die doen ertoe nu je opgenomen bent in de psychiatrie.

Geen pleziertjes meer?
Enfin de snoepautomaat ook weg. Als patiënt moet je nu naar Albert Heijn, dat is de dichtstbijzijnde supermarkt,  want je wilt toch iets lekkers en als je niet weg mag ben je afhankelijk van de verpleging, die ook niet altijd tijd heeft voor dit soort dingen

Idem, sigarettenautomaat weg. Want roken is ongezond zonder meer.  Maar je wilt als patiënt met een psychiatrische stoornis wel roken want dit is het enige wat je nog hebt aan pleziertjes. Bovendien ben je verslaafd aan nicotine en je krijgt ontwenningsklachten als je per direct stopt. Dus moet de verpleging sigaretten gaan halen. De verpleging heeft niet altijd tijd voor zulke dingen. Af en toe wil je toch roken, zeker in tijden van stress en je kwam niet om een detox roken, daarvoor liet je je niet opnemen.

Motiverend?
Jazeker een ongezonde leefstijl kan heel schadelijk zijn. De maatschappelijke kosten zijn hoog voor behandeling die het gevolg is van een ongezonde leefstijl. Ziekenhuis opname behandeling COPD, Obesitas, Kanker, Tandarts kosten Diabetes en alle andere soorten ellende. Echter mijn chronisch psychotisch patiënt maakt het niet zo veel uit of hij nu 80 wordt of 85. Hij/zij wil nu af en toe genieten van volle melk koffie met coffeïne, een sigaretje en drankje.  Mijn depressieve patiënt die binnenkort weer naar huis gaat, belooft me dat het eerste wat hij doet de geneugten van het leven toch zich te nemen.  Een mens leeft nu eenmaal niet van wit brood alleen. Maar plotseling schijnt de psychiatrie te vinden dat zij patiënten alles kunnen afnemen en over  alles te moeten beslissen. Dit is niet wat wij noemen motiverende gespreksvoering.

Het goede voorbeeld?
Wat schets mijn verbazing, dat het personeel buiten de werkuren gezellig een drankje drinkt, een sigaretje opsteekt, thuis een koekje bij de koffie neemt en de kinderen een lolly krijgen. Blijkbaar maken zij zich niet zo druk om een gezonde leefstijl.

Overdaad schaadt, is zeker waar, maar wat mij betreft slaat het paternalisme in de psychiatrie op dit vlak wel eens een beetje door.

Disney.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 15 okt 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!