Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) roken vaker (29,0%) dan mensen met een hoge sociaaleconomische status (17,6%).

Het is daarom belangrijk dat stopondersteuning deze groep rokers bereikt en hen helpt bij het stoppen met roken. In de factsheet 'Effecten van stoppen-met-roken ondersteuning onder rokers met een lage sociaaleconomische status' is op basis van de wetenschappelijke literatuur beschreven of dit het geval is.

Voor zover onderzocht kunnen individuele vormen van stopondersteuning rokers met een lage sociaaleconomische status helpen bij het stoppen. Meestal zijn effecten van deze interventies echter sterker voor rokers met een hoge sociaaleconomische status, waardoor ongelijkheden in roken en gezondheidsverschillen kunnen worden vergroot. Dit geldt met name wanneer de stopondersteuning niet specifiek is gericht op rokers met een lage sociaaleconomische status.

Door de stopondersteuning aan te bieden in buurten waar mensen met lagere inkomens en of opleiding wonen en aan te passen aan wensen en behoeften van rokers met een lage sociaaleconomische status, kan deze groep beter worden bereikt. Dit zou bij kunnen dragen aan het verkleinen van sociaaleconomische verschillen in de effectiviteit van stoppen met rokenondersteuning. In Nederland zijn recent diverse veelbelovende initiatieven specifiek voor deze doelgroep ontwikkeld.

De effecten van beleidsmaatregelen onder lage SES rokers staan beschreven in een eerder verschenen factsheet.

Bron: Trimbos


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!