Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) roken vaker (29,0%) dan mensen met een hoge sociaaleconomische status (17,6%).
Het is daarom belangrijk dat stopondersteuning deze groep rokers bereikt en hen helpt bij het stoppen met roken. In de factsheet 'Effecten van stoppen-met-roken ondersteuning onder rokers met een lage sociaaleconomische status' is op basis van de wetenschappelijke literatuur beschreven of dit het geval is.
Voor zover onderzocht kunnen individuele vormen van stopondersteuning rokers met een lage sociaaleconomische status helpen bij het stoppen. Meestal zijn effecten van deze interventies echter sterker voor rokers met een hoge sociaaleconomische status, waardoor ongelijkheden in roken en gezondheidsverschillen kunnen worden vergroot. Dit geldt met name wanneer de stopondersteuning niet specifiek is gericht op rokers met een lage sociaaleconomische status.
Door de stopondersteuning aan te bieden in buurten waar mensen met lagere inkomens en of opleiding wonen en aan te passen aan wensen en behoeften van rokers met een lage sociaaleconomische status, kan deze groep beter worden bereikt. Dit zou bij kunnen dragen aan het verkleinen van sociaaleconomische verschillen in de effectiviteit van stoppen met rokenondersteuning. In Nederland zijn recent diverse veelbelovende initiatieven specifiek voor deze doelgroep ontwikkeld.
De effecten van beleidsmaatregelen onder lage SES rokers staan beschreven in een eerder verschenen factsheet.
Bron: Trimbos