Overgewicht komt bij meisjes en jongens ongeveer evenveel voor

In 2018 had 16 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar overgewicht. Van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) was bijna een kwart te zwaar. 3 op de 10 jongvolwassenen met overgewicht gaven in de periode 2016-2018 aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Dat meldt het CBS naar aanleiding van nieuwe cijfers in de Jeugdmonitor.

Van de 2- tot 25-jarigen had 12,8 procent matig overgewicht en 3,0 procent ernstig overgewicht (obesitas), gebaseerd op de body mass index (BMI). Het totaal van 15,8 procent te zware kinderen en jongeren is hoger dan in 2000, toen het nog 12,5 procent was. Overgewicht komt het meest voor bij kinderen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond (25,1 procent) en bij 18- tot 25-jarigen (24 procent). Jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond hebben ook vaker ernstig overgewicht dan jongeren zonder migratieachtergrond. Overgewicht komt bij meisjes en jongens ongeveer evenveel voor. 

3 op de 10 jongvolwassenen met overgewicht ontevreden
67 procent van de jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar was tevreden en 11 procent was ontevreden met hun gewicht, zo gaven ze desgevraagd aan in de periode van 2016 tot en met 2018. Jongvolwassenen met overgewicht zijn met 29 procent vaker ontevreden met hun gewicht dan jongeren met een gezond gewicht (5 procent). De ontevredenheid over het gewicht is bij jonge vrouwen groter dan bij jonge mannen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kwart 18- tot 25- jarigen te zwaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 10 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!