Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur

De samenleving is bezorgd over de aanpak van stikstof en de voorgenomen maatregelen, en de boeren in het bijzonder. De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  over de manier van berekenen en meten van stikstof. Er zijn twijfels geuit over de betrouwbaarheid van het model. Het RIVM geeft op zo feitelijk mogelijke wijze en met de best beschikbare wetenschappelijke kennis, informatie en cijfers voor beleid en uitvoering. We realiseren ons dat wetenschappelijke inzichten zich ontwikkelen en ter discussie gesteld kunnen worden en data op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Het is voor ons belangrijk om hierover in gesprek te zijn en te blijven.

Data en modellen
Voor het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is transparantie erg belangrijk.  Er is een beeld ontstaan dat het RIVM niet open zou zijn over de modellen en berekeningen, dit is onjuist. 

Alles wat wij doen is openbaar beschikbaar op de website. Al onze meetresultaten en modellen zijn extern beschikbaar, iedereen kan deze inzien en gebruiken. Uitzondering daarop zijn de ruwe data. Ruwe meetdata worden eerst op kwaliteit gecontroleerd. Zo zorgen we ervoor dat er geen onjuiste gegevens in de berekeningen terecht komen, bijvoorbeeld als er een meetbuisje is weggenomen.  Ook heeft het te  maken met licenties, privacygegevens en de beveiliging van ons netwerk, waardoor we de ruwe data niet altijd open-source kunnen ontsluiten. Het RIVM is altijd bereid om anderen deze data op ons instituut te laten inzien. 

AERIUS, het instrument dat wordt gebruikt voor het stikstofbeleid, is open-source software en dus voor iedereen inzichtelijk en beschikbaar. Ook het OPS-model dat aan AERIUS ten grondslag ligt, is toegankelijk via de website www.aerius.nl.

Kennis over stikstof        
Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen. Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews. Jaarlijks informeren we de samenleving over de stand van zaken van de luchtkwaliteit. 

Meer informatie
-Algemene informatie stikstof
-Vragen en antwoorden over stikstof
-Meten, berekenen en modelleren
-Overzicht actuele berichten
-Recente publicaties


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Openheid over stikstof
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 11 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!