Zorggebruikers zoeken actief naar informatie over gezondheid

Zorggebruikers zijn positief over de hoeveelheid en betrouwbaarheid van informatie over zorg op het internet. Websites van ziekenhuizen of andere zorgorganisaties en websites waarbij duidelijk is dat (verenigingen van) artsen deze ondersteunen, worden als betrouwbaar gezien. Tegelijkertijd is er behoefte aan contact met een zorgverlener, met name voor de interpretatie van de gevonden informatie en de toepassing ervan op de eigen situatie. Hiermee is het beeld in dit tweede jaar van de monitor (2019/2020) vergelijkbaar met dat in het eerste jaar (2018).

Actief zoekgedrag van zorggebruikers naar informatie over gezondheid
Zorggebruikers gaan op verschillende momenten tijdens een zorgproces op zoek naar informatie over hun aandoeningen of gezondheidsklachten. Voorafgaand aan een gesprek met de arts zoeken ze online naar informatie, of ze doen dit aansluitend aan het gesprek. Men lijkt behoefte te hebben aan bevestiging van de verkregen informatie vanuit verschillende ‘informatiebronnen’. 

Zorggebruikers ook positief over inzet PROMs
Zorggebruikers staan niet alleen welwillend tegenover het gebruik van online informatiebronnen, ook het gebruik van vragenlijsten over ervaren gezondheid (PROMs) tijdens het zorgproces wordt positief ontvangen. Deze vragenlijsten zijn informatief voor artsen en ze ondersteunen gerichte gespreksvoering tussen arts en patiënt. Momenteel ontvangt het merendeel van de zorggebruikers geen vragenlijst tijdens het zorgproces. Bij de groep die wel een vragenlijst ontving werden de uitkomsten lang niet altijd besproken tijdens het consult terwijl een deel van deze groep dat wel relevant vond. Vanuit patiëntperspectief lijkt er dan ook ruimte voor inbedding van PROMs in het zorgproces en voor het gebruik van de informatie die de vragenlijsten opleveren. Op verschillende plekken ook gewerkt aan betere inbedding van PROMs in het zorgproces, onder meer als onderdeel van het programma Uitkomstgerichte Zorg.

Meer informatie wenselijk voor gezamenlijke besluitvorming
Ten slotte geven zorggebruikers aan dat meer informatie over bijwerkingen, risico’s en voor- en nadelen van behandelopties ondersteunend kunnen zijn bij het proces van gezamenlijke besluitvorming, dat zij met de arts doorlopen.

Het onderzoek
In september 2019 ontvingen 1500 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel een vragenlijst over het gebruik van informatie over gezondheid. Van hen vulden 713 deze in (respons 47%). De vragenlijst was vergelijkbaar met de degene die in eerste jaar van de Transparantiemonitor is gebruikt (2018). Daarnaast zijn er 14 zorggebruikers geïnterviewd.

Transparantiemonitor 2019/2020
Het onderzoek naar de transparantie in de zorg maakt deel uit van een reeks onderzoeken binnen de Transparantiemonitor 2019-2020 van het Nivel. Dit onderzoek is onderdeel van de Transparantiemonitor 2019/-020 en betreft het tweede jaar van de monitor. Dit meerjarige project richt zich op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert. Bij de nieuwsberichten rechts ziet u welke andere onderzoeken zijn verschenen binnen de Transparantiemonitor 2018-2019.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorggebruikers vertrouwen op online informatiebronnen over zorg, zorgverlener blijft nodig voor duiding en toepassing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!