Ziekenhuizen gebruiken radioactieve stoffen voor onderzoeken en behandelingen van ziekten

Radioactief afval in ziekenhuizen kan veilig worden opgeslagen, ook als de maximale opslagtermijn wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Ziekenhuizen mogen radioactief afval dat ontstaat bij behandelingen en onderzoeken twee jaar in een aparte bergruimte opslaan. Na twee jaar is een deel van het afval niet meer radioactief. Als de opslagtermijn wordt verlengd, hoeven ziekenhuizen minder radioactief afval naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval ) weg te brengen.

Radioactief afval
Ziekenhuizen gebruiken radioactieve stoffen voor onderzoeken en behandelingen van ziekten (zoals prostaatkanker). Hierbij ontstaat vaak radioactief afval. Door de komst van nieuwe behandelingen in de nucleaire geneeskunde neemt de hoeveelheid radioactief afval in de toekomst toe. Daarom heeft het RIVM onderzocht of ziekenhuizen dit afval langer dan de maximale opslagtermijn van twee jaar veilig kunnen bewaren. 

Blootstelling aan straling
Vooral ziekenhuismedewerkers die werkzaam zijn in de afvalverwerking staan bloot aan de straling van het radioactieve afval. Hiervoor nemen zij beschermende maatregelen. Volgens berekeningen van het RIVM neemt deze blootstelling weinig toe als het afval enkele jaren langer blijft staan.

Kijk hier voor het rapport


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder radioactief afval van ziekenhuizen bij langere opslag
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!