In sommige ziekenhuizen bleken er zeven volledige doses opgetrokken te worden

Tijdens de eerste periode van het vaccineren is gebleken dat er onduidelijkheid is over het aantal doses dat uit één bereide flacon van Pfizer gehaald kan worden. In sommige ziekenhuizen bleken er zeven volledige doses opgetrokken te worden, terwijl de norm is dat er maximaal zes doses uit één flacon mogen komen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) heeft hier overleg over gehad met het College ter Beoordeling Geneesmiddelen en het RIVM. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is bij dit overleg aangesloten.

Afgesproken is dat de norm blijft dat er zes doses uit één bereide flacon van Pfizer mogen worden gehaald. Alleen ziekenhuizen die voldoen aan de criteria van de NVZA kunnen hier, onder bepaalde omstandigheden van afwijken. Zij moeten dit goed kunnen verantwoorden. Zo mogen zij alleen werken met speciale spuiten en naalden, en het personeel moet hier een opleiding voor gehad hebben en werken volgens dit protocol. Omdat niet bekend is of uit alle flacons zeven doses gehaald kunnen worden, moeten zij goed registreren hoeveel doses er zijn opgetrokken. 

Voor alle overige vaccinatielocaties die niet aan de NVZA richtlijnen voldoen, blijft dus gelden dat er maximaal zes prikken uit één flacon gehaald kunnen worden. Over het gebruik van meer flacons voor het samenstellen van één dosis blijft gelden dat dit niet mag volgens de uitvoeringsrichtlijn en de productinformatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Norm blijft zes doses uit één bereide flacon van Pfizer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!