Er dreigt een tekort aan griepvaccins

De vraag naar de griepprik bij de huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepprik krijgen.    

Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen vanaf 70 jaar lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Deze mensen ontvangen nu eerst de griepprik. Gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar kunnen daarna de griepprik ontvangen als er griepprikken over zijn. Dat zal in december duidelijk worden.

De griepprik is een belangrijke preventieve maatregel. Het RIVM  betreurt dan ook dat op dit moment niet iedereen die is uitgenodigd en een prik wenst, deze kan krijgen. Van alle uitgenodigde mensen voor de griepprik, lopen gezonde mensen vanaf  60 tot en met 69 jaar het minste gezondheidsrisico’s.

De kans is aanwezig dat het aanstaande griepseizoen mild zal zijn. De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit was eerder al zichtbaar op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is.

In Nederland krijgen mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening elk jaar een uitnodiging om de griepprik te halen. Dat zijn ruim 6 miljoen mensen. In de afgelopen jaren haalde ongeveer 3 miljoen mensen  de griepprik.

Er zijn in dit bijzondere corona jaar in het voorjaar ruim een half miljoen extra vaccins besteld. Uit een onderzoek onder de doelgroep leek dit voldoende te zijn. In de praktijk blijkt dat nu nog meer mensen een griepprik willen. Om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren de griepprik kunnen krijgen wordt de doelgroep nu ingeperkt.

Meer informatie
Veelgestelde vragen over verdeling van griepprik 2020