De komende tijd gaat de regering een vaccinatiestrategie bepalen

In de vaccinatiestrategie Covid-19 worden mensen met een kwetsbare gezondheid als prioriteit genoemd. Dat is mooi, aldus Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND, KBO-PCOB en MantelzorgNL. Toch dekt dit nog niet de hele groep die voorrang zou moeten krijgen, stellen de belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

De komende tijd gaat de regering een vaccinatiestrategie bepalen. In die strategie wordt onder andere beschreven in welke volgorde mensen een vaccin aangeboden krijgen. De strategie is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden hierin als prioriteit benoemd. Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND, KBO-PCOB en MantelzorgNL willen dat ook jongere mensen met een kwetsbare gezondheid én mantelzorgers meer voorrang krijgen.

Jongere doelgroep
Jongere mensen met een kwetsbare gezondheid lijken pas later aan de beurt te komen. Wij vinden dat ook zij bij de eerst geprioriteerde groepen horen. We vragen de minister dan ook duidelijkheid te verschaffen over de definitie ‘medische indicatie’ en welke prioriteit mensen met een medische indicatie én jonger dan 60 jaar krijgen bij de vaccinatie.

Mantelzorgers en naasten
Ook willen we dat geborgd wordt dat mantelzorgers en naasten van mensen met een kwetsbare gezondheid prioriteit krijgen bij vaccinatie. Zij spelen vaak een essentiële, niet vervangbare rol bij het verlenen van zorg. Zeker nu er in de coronacrisis een tekort is aan beschikbare zorgverleners, kunnen mantelzorgers en naasten niet ‘gemist’ worden.

Betrek belangenorganisaties bij uitvoering en voorlichting
Om er voor te zorgen dat de vaccinatie optimaal voorbereid en uitgevoerd wordt, vragen we de minister patiënten/cliënten-, naasten/familie- en ouderenorganisaties te betrekken. Zij kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van toegankelijke, begrijpelijke en betrouwbare informatie over het vaccin en over de uitvoering van de vaccinatie. Deze organisaties weten hoe hun achterban te bereiken is en waar extra aandacht voor nodig is.

Kamerbrief over strategie vaccinatie Covid-19


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geef ook jongere kwetsbare mensen en mantelzorgers voorrang bij vaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!