ActiZ adviseert haar leden om medewerkers goed voor te lichten over de gevolgen van griep en om vaccinatie te stimuleren

De winter van 2017-2018 kende een zware griepepidemie die, samen met de extreme kou, zorgde voor extra veel sterfgevallen, met name onder kwetsbare ouderen. ActiZ adviseert haar leden om medewerkers goed voor te lichten over de gevolgen van griep en om vaccinatie te stimuleren. Medewerkers zijn zelf ook gebaat bij het voorkomen van griep om de zorg voor ouderen en chronisch zieken te kunnen continueren. Het verplicht stellen van vaccinatie is wat ons betreft geen optie. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bereiken, is waar ActiZ naar streeft.

In de winter van 2017-2018 was er een zware griepepidemie die met 18 weken langer duurde dan het gemiddelde van de laatste 20 jaar. Naast veel (extra) sterfgevallen had de epidemie ook invloed op de continuïteit van de zorgverlening, want ook veel zorgpersoneel had griep. Aanleiding voor het ministerie van VWS om hierover advies te laten uitbrengen door het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb). Het geformeerde Outbreak Management Team (OMT) heeft inmiddels advies uitgebracht. Staatssecretaris Blokhuis heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn voorgenomen maatregelen in zijn brief van 10 oktober 2018.

Onderzoek naar verplichte vaccinatie gestart
Het OMT adviseert onder meer om te streven naar een zo hoog mogelijke, liefst 100% vaccinatiegraad, onder zorgpersoneel. Volgens de experts heeft het griepvaccin een gunstige invloed op zowel de individuele bescherming tegen griep als de bescherming van patiënten en kan het bijdragen aan het tegengaan van ziekte en daarmee ook uitval onder zorgpersoneel. Het bestuurlijk afstemmingsoverleg (BAO) deelt het advies van het OMT om naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te streven. Voorlichting wordt daarbij als belangrijkste voorwaarde gezien. Het BAO adviseert om naast voorlichting ook te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een verplichte vaccinatie van (nieuw) zorgpersoneel. Het BAO doet de aanbeveling om daarbij te kijken naar andere sectoren waar een dergelijke verplichting dan wel het verplicht aanbieden van een vaccinatie, zoals in het geval van hepatitis B, al gebruikelijk is. Aan het BAO namen onder meer deel VWS, RIVM, IGZJ, GGD GHOR, NFU en NVZ.

VWS deelt het advies van de deskundigen en bestuurders om te streven naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad onder zorgpersoneel. Ook zal VWS in het eerste kwartaal van 2019 onderzoek uitzetten om te verkennen of het wenselijk en mogelijk is om griepvaccinatie onder (nieuw) zorgpersoneel verplicht te stellen, of dat er andere maatregelen zijn die de vaccinatiegraad zullen doen stijgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepvaccinatie zorgpersoneel bevorderen: beter voorkomen dan genezen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!