Dat schrijft de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad

Na een daling de laatste twee jaar zal het aantal gebruikers van stoppen-met-rokenmiddelen in 2020 groeien naar meer dan 60.000. Het gebruik van deze middelen laat vooral een stijging zien in de eerste maanden van het jaar en rond oktober. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddelen die worden gebruikt bij stoppen met roken zijn niet opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Alleen als deze middelen worden ingezet in het kader van stoppen-met-rokenprogramma’s (SMR) heeft de verzekerde recht op vergoeding vanuit het basispakket.

Vanaf 2020 zijn SMR-programma’s onder voorwaarden vrijgesteld van het eigen risico. Dit lijkt effect te hebben op het aantal gebruikers van deze middelen. Naar verwachting komt het aantal gebruikers van antirookmiddelen in 2020 uit op zo’n 61.000, meer dan in 2018 (54.000) en 2019 (50.000).

Pieken in gebruik
Ook goede voornemens en Stoptober, waarin de maand oktober wordt aangegrepen om minstens 28 dagen te stoppen met roken, zijn een stimulans voor het gebruik van antirookmiddelen. Het effect van Stoptober is vooral zichtbaar in september, oktober en november. Dan ligt het aantal verstrekte antirookmiddelen zo’n 15 tot 20% hoger dan gemiddeld.

Met uitzondering van 2019 leveren openbare apotheken ook beduidend vaker stoppen-met-rokenmiddelen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg het aantal verstrekkingen van deze middelen 27% meer dan gemiddeld over het jaar.

Champix
Verreweg het meest gebruikte antirookmiddel is varenicline (Champix), een ontwenningsmiddel dat de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine vermindert. Naar schatting zullen dit jaar 59.000 mensen varenicline gebruiken. Andere receptplichtige geneesmiddelen bij stoppen met roken zijn de antidepressiva nortriptyline en bupropion.

De SFK kan niet vaststellen in welke mate nortriptyline als antidepressivum dan wel bij SMR wordt gebruikt; daarom wordt het middel hier verder buiten beschouwing gelaten. Bupropion is onder de merknaam Zyban geregistreerd als middel voor ontwenning bij stoppen met roken. Naar verwachting zal het aantal gebruikers van Zyban in 2020 uitkomen op zo’n 2700. Ongeveer tweehonderd mensen krijgen in één jaar zowel Zyban als Champix.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Weer stijgend gebruik antirookmiddelen in 2020
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!