Draagvlak voor digitale zorginitiatieven bij zorgaanbieders en patiënten nemen flink toe

De zorg in Nederland staat sinds de corona-uitbraak nog meer onder druk, ook in 2021. Slimmer omgaan met beschikbare middelen en menskracht is belangrijker dan ooit. Coöperatie VGZ ziet een aanzienlijke groei van vooral digitale verbeterinitiatieven. De opschaling van bestaande initiatieven neemt toe. En steeds meer zorginstellingen nemen ze van elkaar over. Ook merkt VGZ dat het draagvlak voor digitale zorginitiatieven bij zorgaanbieders en patiënten flink toeneemt.

De zorgverzekeraar ziet onder andere binnen het netwerk Zinnige Zorgveel succesvolle initiatieven voor zorg op afstand en digitale toepassingen. Diverse ziekenhuizen en GGZ- en VVT-instellingen (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) in dit netwerk bedenken, implementeren en kopiëren oplossingen die een passend antwoord vormen op maatschappelijke knelpunten in coronatijd.

Zo nam het Catharina ziekenhuis meer dan 38 elders ontwikkelde initiatieven over, naast de 12 nieuwe zinnige zorg-oplossingen uit eigen koker. De Noordwest ziekenhuisgroep introduceerde binnen hun muren meer dan 33 goede voorbeelden van andere collega-zorgstellingen.

Veel succesvolle voorbeelden van ‘telemonitoring’ (zorg op afstand)
“De meeste oplossingen die in het oog springen gaan over zorg via telemonitoring”, vertelt Charlotte Oldenburg, missieleider Netwerk Zinnige Zorg bij Coöperatie VGZ. “In deze coronacrisis zien we dat zorg opeens vaker op digitale wijze kan, waar deze voorheen alleen fysiek werd geleverd in de zorginstelling. Zo zetten zes ziekenhuizen van het netwerk Zinnige Zorg in op telemonitoring copd/hartfalen en leren op deze manier van elkaars werkwijze en resultaten. Bij opvallende afwijkingen wordt alsnog persoonlijk contact gezocht. Zorg op maat dus.” Deze aanpak leidt aantoonbaar tot minder (spoed)opnames doordat eerder ingegrepen kan worden.

Enkele voorbeelden:
• Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis past telemonitoring nu toe bij zes patiëntgroepen. In een half jaar tijd maken al tweehonderd patiënten gebruik van telemonitoring COPD.
• Het Maxima Medisch Centrum breidde de telemonitoring bij patiënten met hartfalen uit naar telemonitoring voor patiënten met COPD
• Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis spreekt inmiddels van een verdubbeling van het aantal patiënten dat via telemonitoring behandeld wordt.

Groeiend draagvlak bij patiënten
VGZ en haar netwerkpartners willen de goede dingen van de digitalisering van de zorg graag vasthouden en versnellen, ook na corona. Oldenburg: “Ook de meeste patiënten staan hiervoor open en ervaren de toegevoegde waarde ervan. Zelfs een patiënt van 89 uit het CWZ maakt nu enthousiast gebruik van digitale zorg. De zorg komt nu naar de patiënt in plaats van andersom. Het maakt de zorg voor patiënten toegankelijker, meer op maat en daardoor beter.”

Kijk voor meer informatie dit onderwerp op de website van VGZ.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VGZ signaleert grote uitbreiding en verspreiding van digitale zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!