Bij sommige ziekenhuizen werden echter nog steeds tekortkomingen geconstateerd.

De richtlijnen voor infectiepreventie worden steeds beter nageleefd. Vooral de uitvoering van het antibioticabeleid, de voorwaarden voor goede handhygiëne en het beheer van de protocollen scoorden in het merendeel van de ziekenhuizen ruim voldoende. 70% van de getoetste onderwerpen in de ziekenhuizen wordt als voldoende beoordeeld. Bij sommige ziekenhuizen werden echter nog steeds tekortkomingen geconstateerd.

Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) na onderzoek bij 48 ziekenhuizen in 2017. Dit was een vervolg op eerdere bezoeken in 2013 en 2015.

Een groot deel van de ziekenhuizen (33 van de 48) voldoet op bijna alle getoetste onderwerpen. Bij deze ziekenhuizen was een herbezoek niet nodig. Basale voorschriften werden beter nageleefd en er was een grotere bewustwording en minder discussie over de noodzaak van de maatregelen voor infectiepreventie. In een aantal ziekenhuizen waren de meest basale onderwerpen zoals schoonmaak en desinfectie helaas nog altijd niet op orde.

Het doel van de inspectie is om schade en ziektelast voor patiënten veroorzaakt door (zorg)infecties en besmettingen in ziekenhuizen te verminderen. De inspectie doet dit door de naleving van de relevante richtlijnen in ziekenhuizen te bevorderen. Ook de toenemende dreiging van antibioticaresistentie is reden voor de inspectie om na te gaan in hoeverre ziekenhuizen hierop goed zijn voorbereid.

Het onderzoek is de laatste van drie keer dat de inspectie op dit onderwerp in deze vorm de ziekenhuizen aan zal spreken. De inspectie gaat samen met de zorgaanbieders zoeken naar nieuwe manieren van toezicht op infectiepreventie en antibioticabeleid. Toezicht dat stimuleert tot: minder zorginfecties, minder verspreiding van resistente bacteriën en minder onjuist gebruik van antibiotica.

De inspectie heeft het NIVEL gevraagd dit toezichtonderzoek te evalueren.

Ziekenhuizen die qua infectiepreventie en antibioticabeleid onvoldoende veilige zorg bieden, kregen maatregelen opgelegd en werden opnieuw bezocht. Binnen 6 maanden moeten verbeteringen worden gerapporteerd.

Documenten
Infectiepreventie, een kwestie van gedrag en een lange adem

Infographic: Infectiepreventie, een kwestie van gedrag en een lange adem


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: IGJ Onderzoek: betere naleving richtlijnen infectiepreventie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!