De IGJ heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg bij veertien PCI-centra

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg bij veertien PCI (Percutane Coronaire Interventie)-centra. Dit zijn centra waar mensen gedotterd kunnen worden. Dotteren is een behandeling waarbij een vernauwing in de bloedvaten in het hart wordt opgerekt, bijvoorbeeld bij een patiënt met een hartinfarct.

Het onderzoek is uitgevoerd bij alle veertien ziekenhuizen die wel dotterbehandelingen uitvoeren, maar geen hartchirurgie. De voorwaarden voor goede zorg zijn grotendeels aanwezig. Wel moeten de ziekenhuizen op verschillende onderdelen nog verbeteren. Dertien van de veertien onderzochte centra moesten verbetermaatregelen nemen. Deze maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd.

Aandachtspunten
Er zijn wel nog een aantal aandachtspunten, waaronder:

  • De PCI-centra moeten gegevens over de uitkomsten van behandelingen bijhouden en analyseren. Dit is nodig, zodat PCI-centra ook van elkaar kunnen leren. Hierin is nog een verbeterslag nodig.
  • Het informeren van patiënten is een aandachtspunt. Patiënten moeten geïnformeerd worden over de risico’s en mogelijke gevolgen van behandelingen.
  • Patiëntendossiers moeten beter bijgehouden worden. Ziekenhuizen moeten maatregelen treffen om te controleren of dit goed genoeg gebeurt.
Hoe nu verder?
De inspectie houdt nauw contact met de ziekenhuizen over de opvolging van de aandachtspunten en verbetermaatregelen.

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek kwaliteit van zorg dottercentra
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!