Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel

Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is groot. Mensen in Nederland hebben het meeste vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Het vertrouwen in de ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeghuizen is in 2020 groter dan in 2018. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel.

Het is van belang dat mensen vertrouwen hebben in zorginstellingen en zorgverleners. Gebrek aan vertrouwen kan er namelijk toe leiden dat patiënten minder snel de medische hulp zoeken die ze  nodig hebben. Aan de hand van de Barometer Vertrouwen meet het Nivel daarom om het jaar het publiek vertrouwen in een aantal beroepsgroepen in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Daarnaast kijken we naar het vertrouwen in instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Meer vertrouwen in ziekenhuizen en verpleeghuizen in 2020
Uit de cijfers van 2020 blijkt dat het vertrouwen in veel van de onderzochte beroepsgroepen en instellingen groter is dan in 2018. Zo is er meer vertrouwen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit is mogelijk een gevolg van de manier waarop instellingen zijn omgegaan met de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebracht.

Ontwikkeling van het percentage mensen dat aangaf heel veel of veel vertrouwen te hebben in huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en zorgverzekeraars in de periode 2006-2020. Raadpleeg onze websitepagina Barometer Vertrouwen in de Gezondheidzorg voor een compleet overzicht van de jaren (1997-2020) en sectoren, instellingen en personen.

Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg
De ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ geeft het publiek vertrouwen in beroepsgroepen en instellingen in de zorg weer. Sinds 1997 wordt het publiek vertrouwen om het jaar gemeten binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg, waarna de cijfers op de website van het Nivel worden gepubliceerd.

Zelf kiezen welke resultaten van Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg u wilt zien
U kunt zelf inzicht krijgen in het vertrouwen in de gezondheidszorg door middel van de dynamische grafiek op de Nivel-website, met data over een periode van meer dan twintig jaar. U kunt uw eigen grafiek samenstellen door de sectoren, instellingen en personen te kiezen waarover u de gegevens wilt zien, en over welke periode (in jaren) u deze gegevens wilt zien. Ga naar Resultaten Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg om uw keuze te maken. Selecteer onderin de informatie die u wilt zien en de door u samengestelde grafiek verschijnt erboven.

Over het Consumentenpanel Gezondheidszorg
De gegevens in de Barometer Vertrouwen zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om onder de algemene bevolking in Nederland meningen en kennis over de gezondheidszorg in kaart te brengen, evenals de verwachtingen en ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ongeveer 11.000 personen van 18 jaar en ouder.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nederlanders hebben meer vertrouwen in ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeghuizen dan in 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!