Samenwerking NVLF en het nivel om de rol van de logopedist in kaart te brengen binnen de nederlandse gezondheidszorg

Het NIVEL en de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) zijn een samenwerking aangegaan om de rol van de logopedist in de Nederlandse gezondheidszorg in kaart te brengen. De eerste jaarcijfers over het werk van de logopedist zijn in te zien op de website van het NIVEL.

De logopedist diagnosticeert en behandelt klachten op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Door de gegevens van logopediepraktijken op te nemen in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn kunnen landelijke trends in de logopedie in kaart worden gebracht en gegevens worden gebruikt voor onderzoek.

Anonieme verzameling
NIVEL Zorgregistraties verzamelt digitaal de gegevens die de logopedist routinematig registreert in het elektronisch patiëntendossier volgens de richtlijnen van de NVLF. Zoals bijvoorbeeld wijze van toegang, de gezondheidsproblemen van de patiënt, het aantal consulten en de evaluatie van de behandeling. Periodiek wordt een extractie van deze gegevens gemaakt uit de software van de logopedist. Deze extractie wordt via een beveiligde route en anoniem, dus zonder identificerende gegevens zoals namen en adressen, naar het NIVEL verstuurd.

Jaarcijfers 2016
De eerste resultaten van de samenwerking zijn nu te vinden op de website van NIVEL Zorgregistraties. Eenendertig logopediepraktijken leverden hiervoor gegevens over de behandeling van ruim 5000 patiënten in 2016. De cijfers laten zien dat een patiënt gemiddeld 13 keer per jaar de logopedist bezoekt. Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar vormen de grootste groep patiënten. Zij worden meestal behandeld voor een taalontwikkelings- of articulatiestoornis.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Beroep logopedist in kaart gebracht
  • Datum: 29 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!