Verzekerdenmobiliteit is een belangrijke pijler in het Nederlandse zorgstelsel

In 2019 geeft 8% van de verzekerden aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Ontevredenheid over de hoogte van de totale premie is, net als in de vorige jaren, de meest genoemde reden om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Verzekerdenmobiliteit is een belangrijke pijler in het Nederlandse zorgstelsel. Indien een verzekerde ontevreden is over de prijs en/of kwaliteit of als een andere zorgverzekeraar een beter passend pakket te bieden heeft, kunnen verzekerden overstappen. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars op deze manier gestimuleerd worden om iedereen een passend zorgaanbod te bieden tegen een scherpe prijs.

Percentage overstappers stabiel
Vanaf 2011 ligt het percentage verzekerden dat aangeeft te zijn overgestapt tussen de 8% en 10%. Jongeren geven het vaakst aan te wisselen van zorgverzekeraar. In 2019 geeft 13% van de 18- tot 39-jarigen aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Van de verzekerden die zijn overgestapt, geeft 29% aan dat ontevredenheid over de premie een reden was om te wisselen.

Barometer Wisselen van zorgverzekeraar
Het Nivel heeft in 2005 de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden die wisselen van zorgverzekering. Het Nivel onderzoekt ook de redenen om wel of niet over te stappen van zorgverzekeraar.

U kunt zelf inzicht krijgen in het wisselgedrag van verzekerden. Op de Nivel-website staat een zelf samen te stellen grafiek met data die een periode van meer dan tien jaar beslaan. Zo kunt u een grafiek maken naar leeftijd of geslacht voor de periode waarin u geïnteresseerd bent. De grafiek geeft ook inzicht in de redenen om van zorgverzekeraar te wisselen en het percentage verzekerden met een aanvullende of collectieve verzekering.

Consumentenpanel Gezondheidszorg
De gegevens in de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om onder de algemene bevolking in Nederland meningen en kennis over de gezondheidszorg in kaart te brengen, evenals de verwachtingen en ervaringen met de gezondheidszorg. Het panel bestaat uit ongeveer 12.000 personen van 18 jaar en ouder.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verzekerden wisselen van zorgverzekeraar vanwege hoogte premie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!