Krimpgebieden zijn regio’s in Nederland die te maken hebben met een relatief snelle bevolkingsdaling.

In anticipeerregio’s gaat dit iets minder snel. Wanneer vooral jonge, gezonde en kapitaalkrachtige mensen deze regio’s verlaten wordt de zorg kwetsbaar. Toch zien we dat niet alle krimp- en anticipeerregio’s in even grote mate met deze problemen te maken hebben. Dit is nu na te gaan met de NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden.

Door het vertrek van jonge mensen uit krimpgebieden, zet een oververtegenwoordiging van kwetsbare en oudere mensen extra druk op de gezondheidszorg. Zeker in de eerste lijn. Door vergrijzing is er in de krimpgebieden niet alleen sprake van een grotere zorgvraag en meer zorggebruik. Er kunnen ook nog eens regionale tekorten aan zorgpersoneel ontstaan.

De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden brengt de verschillen tussen alle regio’s en gemeenten in de krimpgebieden overzichtelijk in kaart. Wie wil weten welke krimp- en anticipeerregio’s met welke zorgproblemen te maken hebben, kan kiezen uit een uitgebreide set van indicatoren. Voor zorggebruik, zorgaanbod, zorgkosten en combinaties daarvan. Dat geldt ook voor wie één bepaalde gemeente wil vergelijken. Dat kan met andere krimp- of anticipeergemeenten, regio’s of met de rest van Nederland. Cijfers hebben betrekking op verschillende jaren. Zo kan ook nog bekeken worden of bepaalde krimp- en anticipeerregio’s sneller veranderen dan andere.

De monitor levert informatie en inzichten voor onderzoekers, beleidsmakers en zorgverleners. De kern van de monitor is: leren door vergelijken. Krimpregio’s kunnen erg van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld in huisartsbezoek voor chronische ziekten, of de kosten voor verloskundige zorg. De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden biedt dus een ‘zorgspiegel’ voor gemeenten en regio’s. Daarmee worden organisaties ondersteund om de zorg in hun regio of gemeente zo goed mogelijk organiseren. En zo draagt de monitor bij aan een betere gezondheidszorg; ook in de krimpgebieden.

De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Ga naar www.nivel.nl/krimp voor verdere informatie, of raadpleeg de factsheets.

Bron: NIvel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!