Minder meningokokken, uitbraak van papegaaienziekte in 2019

Elk jaar brengt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de Staat van Infectieziekten uit; een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland. Dit jaar daalde het aantal mensen met meningokokken type W. Eind 2019/begin 2020 was er een uitbraak van papegaaienziekte (psittacose). 

Eind 2018 is er een vaccinatiecampagne gestart tegen meningokokken type W. In 2018 zagen we nog 103 mensen met meningokokken type W, in 2019 waren dat er 62. 

Meer mensen met papegaaienziekte
Tussen eind november 2019 en half maart 2020 was er een uitbraak van papegaaienziekte (psittacose). 66 mensen kregen deze infectieziekte. Dat aantal is veel hoger dan de gemiddeld 10 tot 20 zieken per jaar in de vijf jaar daarvoor. Alle gemelde patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis, waarna een van hen overleed.

Twee Nederlanders met lassakoorts 
In Sierra Leone raakten twee Nederlandse tropenartsen besmet met het lassavirus. Beide artsen zijn naar Nederland teruggebracht, een van hen overleed aan de ziekte.

Verlies gezonde levensjaren
De meeste gezonde levensjaren gingen in 2019 in Nederland verloren aan pneumokokken, griep en legionella, zo blijkt uit het rapport. Deze top-3 is al enkele jaren hetzelfde. In het rapport geeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  ook alvast een schatting van de ziektelast door COVID-19 in Nederland in 2020 voor de eerste golf (tot 1 juli). De meeste gezonde levensjaren zijn verloren gegaan door voortijdig overlijden. 

Staat van infectieziekten in Nederland 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder meningokokken, uitbraak van papegaaienziekte in 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!