Zodra er een ontheffing is verleend aan een fabrikant voor het op de markt brengen van een zelftest, wordt dat gepubliceerd op Rijksoverheid.nl

Nu er ook zelftesten voor corona op de markt toegelaten zijn, is het voor mensen moeilijker goed onderscheid te maken: mag deze coronatest wel of niet verkocht worden als zelftest? De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal de komende tijd daarom goed letten op verkopers die ten onrechte antigeen sneltesten verkopen alsof het zelftesten zijn.

Er zijn een paar dingen waar mensen zelf op kunnen letten als ze een aanbod voor een zelftest zien. Zelftesten zijn altijd per stuk verpakt, met alle benodigde materialen. Het woord zelftest staat duidelijk zichtbaar op de verpakking. Het woord sneltest alleen is niet voldoende. Ook staat er een CE-tekentje op de verpakking. Er moet een goede Nederlandse gebruiksaanwijzing bijgevoegd zijn. In die gebruiksaanwijzing staat duidelijk wat voor een test het is, wat het resultaat betekent en wat de gebruiker bij een positieve of negatieve uitkomst moet doen.

Zodra er een ontheffing is verleend aan een fabrikant voor het op de markt brengen van een zelftest, wordt dat gepubliceerd op Rijksoverheid.nl.  Wie denkt dat een zelftest (mogelijk) niet aan de ontheffingsvoorwaarden voldoet of denkt dat de zelftest een onveilig product is, kan dit melden bij IGJ.  De inspectie heeft daarbij een duidelijke productnaam nodig. Ook een foto van de verpakking en/of gebruiksaanwijzing heeft toegevoegde waarde, of een screenshot van de website.

Zelftesten: alleen voor de zekerheid
Op grote schaal testen op corona draagt bij aan de bestrijding van de pandemie. Ook zelftesten kunnen helpen. Maar let op: de huidige zelftesten zijn niet even nauwkeurig als testen die worden uitgevoerd door een professional. Zelftesten zijn dan ook voor de zekerheid en alleen voor mensen zonder klachten. Wie klachten heeft, moet een professionele test af laten nemen, bij de GGD of een commerciële aanbieder. De maatregelen die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan blijven voor iedereen gelden.

Op deze pagina houdt de inspectie de actuele stand van zaken rond testen in eigen huis bij.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zelftest of sneltest? Let extra op
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!