Klimaatverandering leidt tot meer warme en hete dagen

Van de sterfgevallen door hitte in Nederland kan al 31% worden toegeschreven aan klimaatverandering. Dat komt neer op bijna 250 sterfgevallen per jaar. Dat blijkt uit internationaal onderzoek over de periode 1991-2018 waar het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  aan deelnam en waarover het tijdschrift Nature Climate Change maandag 31 mei publiceerde. 

Klimaatverandering leidt tot meer warme en hete dagen. In 43 landen, waaronder Nederland, bleek dat de sterfte door hitte in de periode 1991-2018, voor 37%  wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voor Nederland is dat 31%. Nog niet eerder werd dit effect op zo grote schaal onderzocht. In dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van 732 steden in 43 landen, wereldwijd.

Sterfte door hitte
Van alle sterftegevallen in de zomers tussen 1991 en 2018 hing In Nederland 1,8% samen met temperatuur. Zonder extra temperatuur toename door mondiale klimaatverandering zou dit naar verwachting 1,24 % zijn geweest. Voor Nederland komt dat neer op bijna 250 extra sterfgevallen per jaar. 

In Zuid-Europese landen is de bijdrage van temperatuur aan sterfte het grootst (>4,5%). De grootste veranderingen door toename van warme en hete dagen werden gevonden in Zuid-Europa, Zuid- en West-Azië en enkele landen in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De berekeningen gaan uit van een wereldwijde temperatuurstijging van ~1°C over de periode 1991-2018. Dat is lager dan het Akkoord van Parijs (1,5-2°C). 

Het MCC
Het onderzoek is uitgevoerd door het Multi-Country Multi-City Collaborative Research Network (MCC). Het MCC is een internationaal samenwerkingsverband van milieu-epidemiologen die onderzoek doen naar relaties tussen milieustressoren, klimaat en gezondheid. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  verzorgt de Nederlandse bijdrage aan dit netwerk.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Klimaatverandering leidt nu al tot meer sterfte door hitte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!