Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 215.000 maal een oncolyticum. Het soort oncolyticum verschilde per type apotheek. Wijkapotheken verstrekten andere oncolytica dan poliklinische apotheken. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Zoals de naam al aangeeft, worden oncolytica (ATC-groep L01) veelal toegepast bij oncologische aandoeningen. Toepassing bij andere aandoeningen, zoals chronische darmontsteking is echter ook mogelijk. In dat geval is de dosering vaak lager. Vanwege toenemende kosten is de vergoeding van een aantal middelen uit deze geneesmiddelengroep overgeheveld naar het ziekenhuisbudget. Daarmee ligt zowel de voorschrijfbevoegdheid (van de medisch specialist) als de inkoopverantwoordelijkheid (door de apotheker) bij het ziekenhuis. Oncolytica die niet zijn overgeheveld zijn bijvoorbeeld middelen voor niet-oncologische aandoeningen die ook in de eerste lijn worden voorgeschreven.

Verschillen
Zo’n 72% van alle verstrekkingen aan oncolytica werd gedaan door poliklinische apotheken. Wijkapotheken verstrekten de overige 28%. Waar wijkapotheken vrijwel alleen producten verstrekten die worden vergoed vanuit het basispakket, verstrekten poliklinische apotheken juist vrijwel uitsluitend middelen die hier buiten vallen. Deze laatste categorie middelen wordt betaald uit het ziekenhuisbudget. De ziekenhuizen betaalden 94% van de kosten voor alle oncolytica.

Oncologische middelen die via de wijkapotheek of poliklinische apotheek worden verstrekt, verschillen. Wijkapotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 vooral fluorouracil (37.000 verstrekkingen), tioguanine (17.000) en mercaptopurine (9000). Qua toedieningsweg verstrekten deze apotheken verhoudingsgewijs veel cutane preparaten (89%) en een beperkt deel (19%) van alle orale preparaten.

Poliklinische apotheken verstrekten meer verschillende oncolytica. De hardlopers voor deze apotheken waren capecitabine (34.000 verstrekkingen), hydroxycarbamide (14.000) en palbociclib (7900). Qua toedieningsweg verstrekten deze apotheken praktisch alle parenterale preparaten, 81% van alle orale preparaten en 11% van alle cutane preparaten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meeste oncolytica poliklinisch verstrekt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!