Mensen die dichtbij een geitenhouderij wonen hebben een grotere kans op een longontsteking

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die in landelijke gebieden wonen met veel veehouderijen nog steeds een grotere kans hebben op een longontsteking dan mensen die in landelijke gebieden wonen met minder of geen veehouderijen in de buurt. Daarnaast geldt dat mensen die dichtbij een geitenhouderij wonen, een grotere kans op een longontsteking hebben dan mensen die verder weg wonen.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de jaren 2017-2019 van het onderzoeksprogramma Veehouderij & Gezondheid Omwonenden (VGOLivestock farming and the health of local residents-III). Dit programma bestaat uit verschillende deelonderzoeken naar de gezondheid van mensen die in de buurt van veehouderijen wonen.

Meer longontstekingen consistent beeld
Uit onderzoek over de jaren 2010-2019 in het oostelijk deel van Noord-Brabant en Noord-Limburg blijkt, dat het aantal longontstekingen in veehouderij-dichte gebieden over de jaren consistent hoger was - 26-60%, variërend per jaar - dan in vergelijkbare, veehouderij-arme gebieden elders in Nederland. Dit was ook het geval in Gelderland, Overijssel en Utrecht, waar onderzoek werd gedaan over de jaren 2014-2017.

Het huidige onderzoek over de jaren 2017-2019 toont aan dat longontstekingen in het oostelijk deel van Noord-Brabant en Noord-Limburg het hele jaar door - dus niet alleen bijvoorbeeld tijdens het griepseizoen - vaker voorkomen. In het onderzoeksgebied  is in deze periode de kans op een longontsteking het grootst voor mensen die in een straal van 500 meter van geitenhouderijen wonen en in de nu onderzochte periode geldt dit ook weer voor omwonenden van pluimveehouderijen. 

Nader onderzoek mogelijke oorzaken longontsteking
Waarom longontstekingen vaker voorkomen bij mensen die in de buurt wonen van geitenhouderijen, wordt onderzocht in verdere deelonderzoeken in VGO-III. De onderzoeksresultaten worden eind 2024 verwacht.

VGO-III wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), de Universiteit Utrecht (UUUniversiteit Utrecht) en Wageningen Universiteit & Research (WURWageningen University & Research). 

Rapport: Longontsteking in de nabijheid van geitenhouderijen in Noord-Brabant en Limburg. Actualisering van gegevens uit huisartspraktijken 2017 – 2019
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groter aantal longontstekingen in de buurt van veehouderijen opnieuw bevestigd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 24 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!