Het is haalbaar en zinvol om onderzoek te doen naar gezondheidseffecten door bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden. Het RIVM heeft nu voor vijf ziekten en aandoeningen beschreven op welke manier dit verband het best kan worden onderzocht.  

Het RIVM keek vooral naar de effecten van blootstelling op de lange termijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een leerachterstand bij kinderen of de ziekte van Parkinson. Ook COPD (chronic obstructive pulmonary disease)en een aantal vormen van kanker worden mogelijk door bestrijdingsmiddelen veroorzaakt.  

Dit rapport beschrijft welke onderzoeken het meest geschikt zijn om een verband met een blootstelling aan te tonen. Ook is aangegeven hoeveel tijd en geld het onderzoek kost. 

 • Leerachterstand: testen cognitieve vaardigheden van kinderen in groep 8 in combinatie met metingen van de blootstelling.
 • Parkinson: Nieuw onderzoek naar langetermijneffecten van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen 
 • Leukemie bij kinderen: Onderzoek op basis van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie 
 • Luchtwegaandoeningen: Analyse van gegevens uit de Gezondheidsmonitor van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-en en de Gezondheidsenquête van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) 
 • Acute klachten: Analyse van gegevens van huisartsen 

Op basis van dit overzicht kiezen de ministeries van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )en LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)welk onderzoek zal worden uitgevoerd. 

Rapport
Haalbaarheid van onderzoek naar blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en de gezondheid van omwonenden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : RIVM
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Onderzoek naar gezondheidseffecten door bestrijdingsmiddelen haalbaar en zinvol
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
 • Datum: 06 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!