Soms verkleinen deze technieken zelfs de kans op een geslaagde zwangerschap

Buitenlandse klinieken maken op grote schaal gebruik van allerlei methoden en technieken die bij ivf de kans op een gezonde baby zouden vergroten. Via slimme marketing verleiden zij patiënten tot het gebruik van deze zogenaamde ‘hulp’technieken, waar zij goed aan verdienen. Of de methoden werken, is vaak niet bewezen, schrijft klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek in het toonaangevende medische vakblad New England Journal of Medicine (NEJM).

Soms verkleinen deze technieken zelfs de kans op een geslaagde zwangerschap. Mastenbroek en collega’s stellen dat het vroegtijdig invoeren van dit soort methodes in de praktijk, zonder goed bewijs dat ze effectief zijn, patiënten benadeelt. Dit leidt tot onnodige risico’s en kosten.

PGS
Neem bijvoorbeeld Preïmplantatie Genetische Screening (PGS). Na kunstmatige bevruchting worden enkele cellen afgenomen bij elk van de ontstane embryo’s om het genetisch materiaal te onderzoeken. Embryo’s met een afwijkend aantal chromosomen worden niet teruggeplaatst in de baarmoeder. Dat zou de kans vergroten op een baby. Studies laten echter zien dat PGS het aantal zwangerschappen na ivf helemaal niet verhoogt en soms zelfs verlaagt. Voor 10 andere ‘hulp’technieken waar toekomstige ouders momenteel uit kunnen kiezen, geldt ook: er is geen bewijs dat ze de kans op een baby vergroten.

Lees hier de publicatie in de NEJM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuwe technieken bij ivf: niet altijd goed, soms zelfs schadelijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!