Soms verkleinen deze technieken zelfs de kans op een geslaagde zwangerschap

Buitenlandse klinieken maken op grote schaal gebruik van allerlei methoden en technieken die bij ivf de kans op een gezonde baby zouden vergroten. Via slimme marketing verleiden zij patiënten tot het gebruik van deze zogenaamde ‘hulp’technieken, waar zij goed aan verdienen. Of de methoden werken, is vaak niet bewezen, schrijft klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek in het toonaangevende medische vakblad New England Journal of Medicine (NEJM).

Soms verkleinen deze technieken zelfs de kans op een geslaagde zwangerschap. Mastenbroek en collega’s stellen dat het vroegtijdig invoeren van dit soort methodes in de praktijk, zonder goed bewijs dat ze effectief zijn, patiënten benadeelt. Dit leidt tot onnodige risico’s en kosten.

PGS
Neem bijvoorbeeld Preïmplantatie Genetische Screening (PGS). Na kunstmatige bevruchting worden enkele cellen afgenomen bij elk van de ontstane embryo’s om het genetisch materiaal te onderzoeken. Embryo’s met een afwijkend aantal chromosomen worden niet teruggeplaatst in de baarmoeder. Dat zou de kans vergroten op een baby. Studies laten echter zien dat PGS het aantal zwangerschappen na ivf helemaal niet verhoogt en soms zelfs verlaagt. Voor 10 andere ‘hulp’technieken waar toekomstige ouders momenteel uit kunnen kiezen, geldt ook: er is geen bewijs dat ze de kans op een baby vergroten.

Lees hier de publicatie in de NEJM

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/nieuwe-technieken-bij-ivf-niet-altijd-goed-soms-zelfs-schadelijk.htm
Originele titel: Nieuwe technieken bij ivf: niet altijd goed, soms zelfs schadelijk
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2021-12-01


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com