Er zijn duidelijke verschillen tussen de vrij verkrijgbare cannabis en medicinale cannabis
Instituut Medicinale Cannabis: ‘goede voorlichting kan negatieve financiële gevolgen voor patiënten voorkomen’ Een patiënt die belastingkorting wilde voor in de coffeeshop gekochte cannabis voor medicinaal gebruik, is door de rechter in het ongelijk gesteld. De betreffende patiënt kon geen doktersrecept tonen en had ook geen aankoopbewijzen. Hierdoor kwam hij niet in aanmerking voor aftrek van bijzondere ziektekosten. Dit valt te lezen in een uitspraak van de rechtbank Haarlem in december. Patiënten die medicinale cannabis op doktersvoorschrift halen bij de apotheek kunnen in sommige gevallen wel aanspraak maken op aftrek bijzondere ziektekosten. Het Instituut Medicinale Cannabis pleit daarom voor betere voorlichting over het kopen en gebruiken van medicinale cannabis.
Cannabis voor een medische indicatie, kies een farmaceutisch product
Volgens een verklaring van de huisarts van de betreffende patiënt gebruikt hij 2 gram ‘Bedrocan’ per dag voor een medische indicatie. Deze cannabis koopt hij in de coffeeshop vanwege financieel voordeel.
‘Bij deze patiënt en zijn arts was het verschil tussen cannabis uit de coffeeshop en medicinale cannabis uit de apotheek helaas niet bekend’ vertelt Heleen Kuijper, apotheker en bestuurslid van het Instituut Medicinale Cannabis. ‘Ten eerste is Bedrocan, de merknaam van in Nederland verkrijgbare medicinale cannabis, alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar bij een apotheek. Medicinale cannabis kun je niet kopen in een coffeeshop.’
‘Ten tweede is het onjuist dat cannabis in de coffeeshop goedkoper is dan bij de apotheek. Dat is een hardnekkig misverstand dat nadelig uitpakt voor patiënten, deze casus is daar een sprekend voorbeeld van,’ aldus Kuijper.
Er zijn duidelijke verschillen tussen de vrij verkrijgbare cannabis en medicinale cannabis. Medicinale cannabis is uitsluitend verkrijgbaar op doktersvoorschrift in de apotheek. Het bevat een vaststaand gehalte aan werkzame stoffen en is vrij van vervuiling. En het maakt niet uit bij welke apotheek of wanneer je de medicinale cannabis afhaalt, de inhoud is altijd exact gelijk. Deze standaardisatie is belangrijk zodat patiënten iedere keer dezelfde dosering toegediend krijgen, net als bij andere medicijnen. Hiermee wordt het risico op overdosering en ongewenste bijwerkingen aanzienlijk beperkt. Voor cannabis uit de coffeeshop, of afkomstig uit de illegale (thuis)teelt, geldt dat niet. De voorschrijver of eindgebruiker weet nooit precies wat er in deze cannabis zit en kan de werking ervan – of eventuele bijwerkingen – dan ook nooit voorspellen.
Betere voorlichting nodig
Het Instituut Medicinale Cannabis pleit al langer bij de minister van Volksgezondheid voor betere voorlichting over medicinale cannabis in Nederland. Kuijper: ‘Deze patiënt heeft jarenlang onnodig gezondheidsrisico gelopen door zijn cannabis in de coffeeshop te halen in plaats van in de apotheek. Cannabis uit de apotheek is een product van farmaceutische kwaliteit; gegarandeerd vrij van vervuiling en altijd een constante hoeveelheid werkzame stoffen. Bij cannabis uit de coffeeshop is dat niet het geval. Zoals uit deze uitspraak blijkt kan het ook nadelige financiële effecten hebben. Dit had voorkomen kunnen worden als deze patiënt en zijn arts beter waren voorgelicht.’