Vrouwen gebruiken deze supplementen minder dan mannen

Uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder 7000 amateursporters blijkt dat een kwart tot een derde wel eens sportsupplementen gebruikt. Dit gebeurt vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen. Mannen gebruiken deze supplementen meer dan vrouwen. Het is voor het eerst dat het RIVM het gebruik van deze middelen zo uitgebreid in kaart brengt.

De zogeheten ‘pre- en post-workout-supplementen’ zijn bedoeld om net voor of net na het sporten in te nemen. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout). 

Meer gebruik door leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en mannen
Het gebruik van sportsupplementen was het hoogst in de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en door mannen. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat meer mannen dan vrouwen sportsupplementen gebruiken, maar ook dat zij dat vaker doen en meer verschillende producten innemen. Bovendien geven mannen vaker aan dat ze in de toekomst van plan zijn meer en vaker sportsupplementen te gaan gebruiken en nieuwe producten willen uitproberen. 

Ingrediënten van supplementen 
De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte supplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Uit het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-onderzoek blijkt dat ongeveer één op de zes mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en jongeren (15 t/m 24 jaar). Ongeveer 10% van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, bevatte stoffen die schadelijk kunnen zijn. Dat geldt vooral voor producten met veel verschillende ingrediënten. Er kan bijvoorbeeld te veel van één stof in zitten. Ook kunnen er verboden ingrediënten of doping in zitten.

Mannen in deze leeftijd van 25 t/m 34 jaar zouden gezien kunnen worden als risicogroep omdat zij vaker supplementen gebruiken. Uit hun antwoorden op de vragen blijkt dat ze vaker risicovol gedrag vertonen. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld het uitproberen van nieuwe producten, van plan zijn in de toekomst vaker of meer supplementen te gaan gebruiken of het resultaat belangrijker te vinden dan eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen
Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Van de mensen die gestopt zijn, geeft 10 % aan dat bijwerkingen reden waren om ermee te stoppen. Het gaat hierbij om zelf-gerapporteerde bijwerkingen, die achteraf zijn nagevraagd.

Gelijktijdig gebruik andere middelen
Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank en/of alcohol. Soms doen ze dat tegelijk, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen. De meeste mensen vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuROBureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Het gebruik van workout-supplementen door sporters in Nederland

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/ruim-kwart-amateursporters-gebruikt-sportsupplementen
Originele titel: Ruim een kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-02-08

Relevante artikelen ...

Westnijlvirus gevonden op een blauwe reiger Het virus komt voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen die zich voeden met bloed van besmette vogels In Noord-Holland-Noord is een blauwe r... Anders Mon, 31 Oct 2022, 13:13:14
Vergroening bedrijventerreinen door het Nationaal Groeifonds Om dit te bereiken start een groot onderzoeksprogramma met vier zogenoemde ‘living labs’ en tien ambassadeursterreinen Bedrijventerreinen in Nederlan... Anders Mon, 24 Oct 2022, 13:12:46
Novavax is breed inzetbaar Op 1 september 2022 heeft het EMA Novavax als herhaalprik geregistreerd voor volwassenen vanaf 18 jaar Novavax kan ingezet worden als herhaalprik v... Anders Mon, 10 Oct 2022, 12:46:48
Vanaf 19 september herhaalprikronde met vernieuwd vaccin van start Na vaccinatie met de vernieuwde vaccins worden er antistoffen aangemaakt die bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus Iedereen van... Anders Thu, 08 Sep 2022, 17:10:20
Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2021 In 2021 ontving Lareb 1.462 meldingen van 4.636 mogelijke bijwerkingen na vaccinaties gegeven in het RVP (Rijksvaccinatie programma) Bijwerkingencent... Anders Mon, 25 Jul 2022, 15:33:35
Om WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit in 2030 te kunnen halen zijn ingrijpende maatregelen nodig Het is onzeker of de genoemde maatregelen voor 2030 haalbaar zijn Om al in 2030 de aangescherpte WHOWorld Health Organization-advieswaarden voor luch... Anders Sun, 03 Jul 2022, 16:44:09

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com