Vrouwen gebruiken deze supplementen minder dan mannen

Uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder 7000 amateursporters blijkt dat een kwart tot een derde wel eens sportsupplementen gebruikt. Dit gebeurt vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen. Mannen gebruiken deze supplementen meer dan vrouwen. Het is voor het eerst dat het RIVM het gebruik van deze middelen zo uitgebreid in kaart brengt.

De zogeheten ‘pre- en post-workout-supplementen’ zijn bedoeld om net voor of net na het sporten in te nemen. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout). 

Meer gebruik door leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en mannen
Het gebruik van sportsupplementen was het hoogst in de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en door mannen. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat meer mannen dan vrouwen sportsupplementen gebruiken, maar ook dat zij dat vaker doen en meer verschillende producten innemen. Bovendien geven mannen vaker aan dat ze in de toekomst van plan zijn meer en vaker sportsupplementen te gaan gebruiken en nieuwe producten willen uitproberen. 

Ingrediënten van supplementen 
De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte supplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Uit het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-onderzoek blijkt dat ongeveer één op de zes mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en jongeren (15 t/m 24 jaar). Ongeveer 10% van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, bevatte stoffen die schadelijk kunnen zijn. Dat geldt vooral voor producten met veel verschillende ingrediënten. Er kan bijvoorbeeld te veel van één stof in zitten. Ook kunnen er verboden ingrediënten of doping in zitten.

Mannen in deze leeftijd van 25 t/m 34 jaar zouden gezien kunnen worden als risicogroep omdat zij vaker supplementen gebruiken. Uit hun antwoorden op de vragen blijkt dat ze vaker risicovol gedrag vertonen. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld het uitproberen van nieuwe producten, van plan zijn in de toekomst vaker of meer supplementen te gaan gebruiken of het resultaat belangrijker te vinden dan eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen
Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Van de mensen die gestopt zijn, geeft 10 % aan dat bijwerkingen reden waren om ermee te stoppen. Het gaat hierbij om zelf-gerapporteerde bijwerkingen, die achteraf zijn nagevraagd.

Gelijktijdig gebruik andere middelen
Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank en/of alcohol. Soms doen ze dat tegelijk, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen. De meeste mensen vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuROBureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Het gebruik van workout-supplementen door sporters in Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim een kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!