(advertentie)

Vrouwen gebruiken deze supplementen minder dan mannen

Uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder 7000 amateursporters blijkt dat een kwart tot een derde wel eens sportsupplementen gebruikt. Dit gebeurt vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen. Mannen gebruiken deze supplementen meer dan vrouwen. Het is voor het eerst dat het RIVM het gebruik van deze middelen zo uitgebreid in kaart brengt.

De zogeheten ‘pre- en post-workout-supplementen’ zijn bedoeld om net voor of net na het sporten in te nemen. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout). 

Meer gebruik door leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en mannen
Het gebruik van sportsupplementen was het hoogst in de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar en door mannen. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat meer mannen dan vrouwen sportsupplementen gebruiken, maar ook dat zij dat vaker doen en meer verschillende producten innemen. Bovendien geven mannen vaker aan dat ze in de toekomst van plan zijn meer en vaker sportsupplementen te gaan gebruiken en nieuwe producten willen uitproberen. 

Ingrediënten van supplementen 
De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte supplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Uit het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-onderzoek blijkt dat ongeveer één op de zes mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en jongeren (15 t/m 24 jaar). Ongeveer 10% van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, bevatte stoffen die schadelijk kunnen zijn. Dat geldt vooral voor producten met veel verschillende ingrediënten. Er kan bijvoorbeeld te veel van één stof in zitten. Ook kunnen er verboden ingrediënten of doping in zitten.

Mannen in deze leeftijd van 25 t/m 34 jaar zouden gezien kunnen worden als risicogroep omdat zij vaker supplementen gebruiken. Uit hun antwoorden op de vragen blijkt dat ze vaker risicovol gedrag vertonen. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld het uitproberen van nieuwe producten, van plan zijn in de toekomst vaker of meer supplementen te gaan gebruiken of het resultaat belangrijker te vinden dan eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen
Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Van de mensen die gestopt zijn, geeft 10 % aan dat bijwerkingen reden waren om ermee te stoppen. Het gaat hierbij om zelf-gerapporteerde bijwerkingen, die achteraf zijn nagevraagd.

Gelijktijdig gebruik andere middelen
Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank en/of alcohol. Soms doen ze dat tegelijk, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen. De meeste mensen vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuROBureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Het gebruik van workout-supplementen door sporters in Nederland

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/ruim-kwart-amateursporters-gebruikt-sportsupplementen
Originele titel: Ruim een kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-02-08

Relevante artikelen ...

Schijf van Vijf-producten moeten beter in beeld komen Gezonde voeding verkleint de kans op chronische ziekten In de Levensmiddelendatabank is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen of n... Anders Mon, 11 Jul 2022, 07:25:40
Door uitgestelde operaties kost corona 320.000 gezonde levensjaren De kans is klein dat dit verlies van gezondheid nog teruggewonnen kan worden Door de coronapandemie zijn in 2020 en 2021 meer dan 305.000 operaties u... Anders Tue, 05 Jul 2022, 07:06:07
In drie jaar tijd bijna 40.000 deelnemers gecombineerde Leefstijlinterventie Een Gecombineerde Leefstijlinterventie is een programma dat mensen begeleiding en advies geeft over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond be... Anders Mon, 20 Jun 2022, 14:46:35
Griepepidemie is het land uit De griepprik die het afgelopen griepseizoen is gegeven, bleek beter te werken dan verwacht De griepepidemie die halverwege maart 2022 startte is we... Anders Wed, 25 May 2022, 19:45:33
Updates verschillende bijwerkingen coronavaccinaties Er zijn verschillende meldingen over bijwerkingen binnengekomen bij het bijwerkingencentrum Lareb. Een overzicht! Update meldingen van trombose met e... Anders Mon, 02 May 2022, 18:30:25
Herhaalprik tegen ernstige COVID-19 blijft goed beschermen Na de booster was dat 79% In de periode 1 februari tot en met 19 april 2022 was de vaccineffectiviteit van de basisserie 30% tegen ziekenhuisopname. ... Anders Wed, 27 Apr 2022, 21:32:09

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com