MEBI heeft tussen 24 januari 2020 (datum van ontvangst eerste melding over Ballerine) en 19 januari 2021 in totaal 33 meldingen ontvangen over Ballerine

Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn binnen een jaar tijd 33 meldingen binnengekomen over het koperspiraaltje IUB™ Ballerine® MIDI. Dit koperspiraaltje is sinds april 2019 beschikbaar. In verhouding met het aantal meldingen dat MEBI heeft ontvangen over andere koperspiraaltjes zijn dit relatief veel meldingen over een specifiek koperspiraaltje. Het is van belang dat vrouwen en zorgverleners problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes melden bij MEBI. Hoe eerder MEBI op de hoogte is van mogelijke bijwerkingen hoe eerder MEBI eventuele problemen met implantaten tijdig kan signaleren.

MEBI heeft tussen 24 januari 2020 (datum van ontvangst eerste melding over Ballerine) en 19 januari 2021 in totaal 33 meldingen ontvangen over Ballerine. De meeste meldingen (31) kwamen van verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap bij vrouwen die een Ballerine koperspiraaltje hadden. Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. Melders maken zich zorgen over de effectiviteit van dit spiraaltje. MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje daarom goed in de gaten houden.

Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en/of zwangerschap komen bij alle spiraaltjes voor. Om met zekerheid te kunnen zeggen of dit vaker voorkomt bij Ballerine dan bij andere koperspiraaltjes zou voor elk type koperspiraaltje het daadwerkelijke aantal opgetreden uitstotingen, perforaties en zwangerschappen ten opzichte van het totale aantal geplaatste koperspiraaltjes berekend moeten worden en onderling vergeleken. Gegevens over deze aantallen ontbreken.

Meld bijwerkingen
Het is belangrijk dat verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en patiënten mogelijke bijwerkingen of problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes melden via de website van MEBI www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl. MEBI is in 2017 opgericht met als doel mogelijke bijwerkingen van implantaten vroeg te signaleren.

Attendering meldingen over bijwerkingen koperspiraaltje Ballerine
Meldpunt Bijwerkingen Implantaten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: RIVM: meld mogelijke bijwerkingen koperspiraaltjes bij MEBI
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!