De meldingen hebben betrekking op 155 mesh implantaten waarover in totaal 668 gezondheidsklachten zijn gemeld

Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn sinds de start van het meldpunt in 2017, 137 meldingen over vermoede bijwerkingen van mesh implantaten binnengekomen. Mesh implantaten zijn kunststof matjes of bandjes die worden gebruikt bij behandeling van bijvoorbeeld verzakking van de baarmoeder, liesbreuken of urine-incontinentie. De meldingen hebben betrekking op 155 mesh implantaten waarover in totaal 668 gezondheidsklachten zijn gemeld. 

Sinds de start van het meldpunt zijn er relatief veel meldingen over mesh implantaten binnengekomen. Daarom heeft MEBI de informatie uit deze meldingen samengevat in een factsheet. De informatie is ontleend aan de meldingen vanaf de start van het meldpunt tot en met mei 2021. De 155 mesh implantaten waarover gemeld is, zijn onder te verdelen in bekkenbodemmatjes, liesbreukmatjes, buikwandmatjes, incontinentiebandjes en darmmatjes. Vaak zijn deze implantaten gemaakt van draden van de kunststof polypropyleen. Mesh implantaten worden vastgezet in het lichaam. De meeste meldingen (61) zijn binnengekomen over bekkenbodemmatjes.

Gezondheidsklachten
Uit de meldingen blijkt dat patiënten met mesh implantaten veel algemene lichamelijke gezondheidsklachten ervaren, zoals vermoeidheid en pijn. Meer dan de helft van de gezondheidsklachten ontstaat binnen een jaar na plaatsing van het implantaat. De meeste mensen die een melding hebben gedaan, geven aan dat de gezondheidsklachten een (zeer) grote impact op het dagelijks leven hebben. Zij gaven aan dat ze door de gezondheidsklachten niet meer in staat zijn te werken, het huishouden te doen, voor de kinderen te zorgen of hobby’s uit te oefenen. Uit gegevens van MEBI blijkt verder dat ongeveer 28% van de ingebrachte mesh implantaten weer gedeeltelijk of geheel zijn verwijderd. 

Belang van melden
Door gezondheidsklachten tijdig te melden, krijgt MEBI mogelijke bijwerkingen van implantaten eerder in beeld. Als er veel of bijzondere gezondheidsklachten worden gemeld, dan kan MEBI burgers, zorgverleners en de overheid informeren. Burgers en zorgverleners kunnen vermoede bijwerkingen melden via de website van Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

MEBI factsheet mesh implantaten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: RIVM: 137 meldingen over vermoede bijwerkingen van mesh implantaten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 juli 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!