Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

In 2019 ontving het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van 397 personen meldingen van vermoede bijwerkingen. Deze meldingen gingen over 462 implantaten. Over deze 462 implantaten werden in totaal 2640 bijwerkingen gemeld. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

Een implantaat is een hulpmiddel dat om medische of cosmetische redenen lange tijd in het lichaam wordt geplaatst. Bij dragers van implantaten kunnen gezondheidsklachten optreden. Via het MEBI kunnen burgers, patiënten en zorgverleners vermoede bijwerkingen door implantaten melden. Hierdoor kan het MEBI mogelijke bijwerkingen van implantaten in een vroeg stadium signaleren.

Aantal meldingen door zorgverleners beperkt
372 meldingen waren afkomstig van burgers en 25 van zorgverleners. De jongste patiënt waar een melding over binnenkwam was 18 jaar, de oudste 85. Het MEBI wordt steeds beter gevonden voor het doen van meldingen van vermoede bijwerkingen van implantaten. Het aantal meldingen is dan ook gestegen ten opzichte van 2018, toen er 162 meldingen zijn gedaan. Het MEBI blijft werken aan meer bekendheid van het meldpunt onder burgers én zorgverleners. 

Implantaten en gezondheidsklachten
Veruit de meeste meldingen gingen over borstimplantaten. Daarna volgden meldingen over koperspiraaltjes en bekkenbodemmatjes. De gezondheidsklacht die het meest genoemd werd, is vermoeidheid. 

Borstimplantaten
Net als in 2017 en 2018 gaan de meeste meldingen in 2019 over borstimplantaten. De meldingen over borstimplantaten betreffen vooral reeds bij het MEBI bekende gezondheidsklachten. Daarom ziet het MEBI geen aanleiding tot het uitbrengen van een signalering of attendering over deze gemelde bijwerkingen. Wel zal het MEBI in dit kalenderjaar een overzicht uitbrengen over alle borstimplantaat meldingen in 2017, 2018 en 2019.

Jaarrapportage 2019 Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meer meldingen over bijwerkingen van implantaten in 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!