Zangers met dementie worden begeleid door ‘mantelzangers’

Op zondag 10 april organiseren het Participatiekoor, het Radio Filharmonisch Orkest en Jeugdkoor Spaarne een onvergetelijk concert: ‘Hosha Na!’, waarin de hoogtepunten van de Matthäus Passion ten gehore worden gebracht door ervaren projectzangers en professionele solisten. Speciaal aan dit evenement is dat er gezongen wordt door mensen mét en zonder dementie. Zangers met dementie worden begeleid door ‘mantelzangers’.

Vanaf dit moment kunnen zangers uit het hele land zich aanmelden op de website van het Participatiekoor. Op 5 maart starten de repetities.

Participatiekoor: ‘Iedereen telt mee’
''Het Participatiekoor is een bijzonder koor’’, vertelt oprichter Erik Zwiers. ‘’Het koor, dat in 2018 werd opgericht, kent niet alleen ervaren projectzangers en professionele solisten, ook mensen met een vorm van dementie zingen mee.’’ Sinds de oprichting namen al 350 zangers, met en zonder dementie deel en werden er al vijf passieconcerten uitgevoerd. ‘’In het Participatiekoor is iedereen aan elkaar gelijk. Mensen met dementie kunnen meer dan we vaak denken, als je hen maar op de juiste manier ondersteunt’’, legt Zwiers toe.

Elk koorlid met dementie wordt ondersteund door een mantelzanger. ‘’Dat is een vast maatje waarmee zij samen zingen en die helpt bij allerlei praktische zaken. Op deze manier kan iedereen meedoen. Ook met onze jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion’’, licht programmamanager Nathalie Nijkamp toe.

Mantelzanger aan huis
Mensen met dementie en bewoners van verpleeghuizen hebben de afgelopen twee jaar vooral binnen moeten zitten. Nu de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven en het culturele leven weer op gang komt, kan er ook weer samen gezongen worden. Paradoxaal genoeg voelen veel ouderen zich hierdoor juist extra kwetsbaar. “De vrijheid van de een betekent meer besmettingsgevaar voor kwetsbare mensen”, verklaart Zwiers. “Zij voelen zich onzeker en vermijden daarom plaatsen waar veel mensen samenkomen.”

Om te voorkomen dat mensen met dementie nog langer verstoken moeten blijven van het culturele leven, biedt het Participatiekoor een praktische oplossing: online mee-zing zaterdagen. Zangliefhebbers met dementie kunnen thuis online meedoen aan deze meezing-dagen, samen met hun mantelzangers die ze via de organisatie voorgesteld krijgen.

Programmamanager Nijkamp legt uit hoe dit in zijn werk gaat: ‘’Tijdens onze online repetities zing je mee met de dirigent én een koor. Dit koor, dat live vanuit de Lutherse kerk in Bussum de livestreams verzorgt, bestaat uit acht ervaren mantelzangers en acht zangers met dementie. Zo heb je een echte koorervaring en is online meezingen veel makkelijker. Bovendien zie je meteen ook hoe de mantelzangers de zangers met dementie begeleiden.” De zangers ontvangen zangboeken, oefenmateriaal en kunnen alle meezing-zaterdagen de dag erna al online op film terugkijken.

Meer zang, minder zorg
''Veel ouderen hebben vroeger in een koor gezongen, maar door hun dementie kunnen zij nu vaak niet meer meedoen. Dat is jammer, want zingen is juist goed voor mensen met dementie’’, vertelt Zwiers. Uit onderzoek van de Leyden Academy over vitaal ouder worden blijkt dat het Participatiekoor in sterke mate bijdraagt aan het welzijn en de positieve gezondheid. ''Regelmatig samen zingen zorgt ervoor dat onze deelnemers langer gezond blijven en minder zorgbehoeften hebben.''

Doe mee vanuit huis of het verpleeghuis
Op zaterdagmiddag 5 maart is de eerste meezing-middag. Iedere zanger, met of zonder dementie kan zich voor deze eerste online meezing-middag vrijblijvend aanmelden om te ontdekken of het wat voor hem is. Veel of weinig koorervaring is niet belangrijk. Plezier in samen zingen staat voorop en iedere zanger met dementie wordt door de organisatie voorgesteld aan een mantelzanger.

Voor meer informatie en inschrijven: www.participatiekoor.nl/hosha-na-matthaus-passion-hoogtepunten

Na! in het kort
Meezing-concert in Muziekcentrum van de Omroep
Op zondag 10 april om 14:00 uur komen alle zangers uit het hele land samen in Studio 5 van het Muziekcentrum van de Omroep. Onder leiding van dirigent Piet Philipse zingen we samen met het Radio Filharmonisch Orkest het mooiste uit de Matthäus Passion van J.S. Bach. Het concert begint om 16:00 uur en duurt tot 17:30 uur

Publiek is welkom in Studio 5
Iedereen die het concert wil bijwonen is welkom in Studio 5 van het Muziekcentrum van de Omroep. Het concert wordt ook live online uitgezonden en is overal in het land te beluisteren en te bekijken.

Meedoen?

  • Zangers met dementie én mantelzangers gezocht!
  • Schrijf je in voor een onvergetelijke reis. Voor mantelzangers is inschrijven gratis, aan mensen met dementie vragen we een bijdrage in de kosten van 75 euro.
  • Welkomstpakket
  • Na je inschrijving ontvang je als zanger een welkomstpakket thuis. Dit bestaat uit een zangboek en een prachtige reisgids die je meeneemt op deze bijzondere reis. In het welkomstpakket vind je ook alle informatie over de online meezing-dagen.
  • Zes live online meezing-dagen
  • Livestream: zaterdag 5 maart , 12 maart, 19 maart, 26 maart, 2 april en 9 april 2022. Telkens van 15.00 tot 16.30 uur. Daarna terug te zien zo vaak als je wilt.
  • Voor elke zanger met dementie een mantelzanger
  • Zangers met dementie die geen eigen mantelzanger hebben, worden door de organisatie voorgesteld aan een mantelzanger.
  • Meezingen vanuit huis of het verpleeghuis
  • Alle zangers en mantelzangers oefenen in koppels of kleine groepjes thuis of in het verpleeghuis.
  • Wekelijks vragenuurtje
  • De dirigent en onze coaches houden iedere week een online vragenuurtje. Dus kom je ergens niet uit of heb je een vraag, dan is er altijd hulp.
  • Onvergetelijk aandenken
  • Het concert wordt opgenomen op film. Deze kun je na afloop terugzien.

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Hanne Tersmette-Strijland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Participatiekoor
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mensen mét en zonder dementie zingen hoogtepunten uit Matthäus Passion samen met Radio Filharmonisch Orkest
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!