Zorgverzekeraars en leveranciers hebben afgesproken om de mogelijkheid te bieden om prijzen aan te passen

De eerste afspraken zijn gemaakt over het aanpassen van het preferentiebeleid om de nadelige effecten en risico’s op geneesmiddelentekorten te verkleinen. Zorgverzekeraars en leveranciers hebben afgesproken om de mogelijkheid te bieden om prijzen aan te passen bij overmachtssituaties, de inkoop te spreiden met een contractduur van maximaal twee jaar en het boetebeleid aan te passen. Dat schrijft demissionair minister Dijkstra (VWS) in een brief waarin zij Kamervragen van Claassen (PVV) beantwoordt.

De bewindspersoon stelt dat zij het risico op nadelige effecten van het preferentiebeleid ziet groeien, “nu de invloed van het preferentiebeleid op de markt toeneemt omdat het volume van geneesmiddelen dat onder het preferentiebeleid valt toeneemt.” KNMP-voorzitter Aris Prins: “We pleiten al langere tijd voor een modernisering van het preferentiebeleid om de problematiek te verlichten. Deze afspraken om de markt meer ruimte te geven, zien we als eerste stap.” 

Ook Zorgverzekeraars Nederland gaat, in een publicatie op haar website, in op de drie afspraken die zijn gemaakt. Zorgverzekeraars en leveranciers gaan de uitkomsten van de maatregelen monitoren, evalueren en door met het zoeken naar andere oplossingen. 

KNMP blijft in gesprek
Net als de zorgverzekeraars en leveranciers ziet de KNMP  de aanpassingen van het preferentiebeleid als een begin. Een eerste effect laat voorlopig op zich wachten en er is meer nodig. De KNMP blijft in gesprek met de andere partijen over meer oplossingen om de beschikbaarheid van de geneesmiddelen te vergroten en om apothekers op de kortere termijn meer ruimte te geven bij de omgang met de tekorten.

Bekijk hier de beantwoording van de Kamervragen
Bekijk hier het bericht van Zorgverzekeraars Nederland

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister Dijkstra: eerste afspraken aanpassing preferentiebeleid bij geneesmiddelentekorten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!