Van 25 tot en met 29 april is het Week van de Teek

Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27.000 mensen lymeziekte. Enkele duizenden houden langdurige en invaliderende klachten. “We gaan onderzoeken of een vaccin lymeziekte kan voorkomen”, aldus hoogleraar Joppe Hovius van Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum. Vrijwilligers die zich willen laten vaccineren voor deze studie zijn welkom.

Van 25 tot en met 29 april is het Week van de Teek. Joppe Hovius: ”Het is belangrijk dat er nieuwe en veilige methoden komen om lymeziekte te voorkomen. Het aantal tekenbeten neemt ieder jaar toe en lymeziekte komt vaker voor vergeleken met twintig jaar geleden.”

Werkzaamheid vaccin testen
Al eerder zijn er studies gedaan om de veiligheid en de juiste dosering van een vaccin bij mensen te onderzoeken. Binnenkort start het grootschalige lyme-vaccinatie-onderzoek om de werkzaamheid van het vaccin te testen, in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Nederland is een van de landen in Europa die meedoet. In Nederland is Hovius samen met UMC Utrecht de coördinator van het onderzoek, waaraan ook andere centra meedoen. Hovius: “Het ontwikkelde vaccin is gericht tegen verschillende soorten lymebacteriën die zowel in de Verenigde staten als in Europa voorkomen.”

Vaak in het groen? Doe mee aan de studie
Momenteel zijn de voorbereidingen voor deze studie in volle gang. Voor het onderzoek is het team van het Lymeziekte Onderzoek op zoek naar mensen die regelmatig in het groen komen of tekenbeten hebben, bijvoorbeeld vanwege hun hobby of werk. Het streven is om na de zomer van 2022 de eerste vrijwilligers te vaccineren.

Heeft u interesse om mee te doen? Ga dan naar
https://vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/lymeziekte.