(advertentie)

Dementieonderzoekers van het Erasmus MC hebben in één klap zeven keer subsidie gekregen om diverse aspecten van deze verzameling hersenziekten te bestuderen.

 

Volop onderzoek

Opgeteld gaat het voor het Erasmus MC om een uitzonderlijk groot bedrag: zo'n € 6 miljoen. De reeks subsidies is verleend door ZonMw, namens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in het kader van het Deltaplan Dementie. Tegen dementie bestaat nog geen genezend medicijn, wel wordt er nationaal en internationaal volop onderzoek naar verricht, ook in Rotterdam.

Aanknopingspunten

Dr. Janne Papma, coördinator van het Alzheimercentrum zuidwest Nederland: "We zijn ontzettend blij met de steun. Ons onderzoek is gericht op onder meer de onderliggende mechanismen van de ziekten, aanknopingspunten vinden voor medicatie, maar ook op het verbeteren van de diagnostiek. Met de subsidies kunnen we onze onderzoeken voortzetten en zelfs uitbreiden."

Rol van darmflora

Papma noemt als voorbeelden van nieuw onderzoek: de rol van de darmflora bij het ontstaan en voorkomen van dementie en het verbeteren van de diagnostiek van dementie bij migranten. Zij benadrukt dat de onderzoeken niet los van elkaar staan, maar een geheel vormen.

Amsterdam, Groningen

Het toegekende bedrag zullen de Rotterdamse researchers bij sommige projecten delen met collega's uit Amsterdam (VUmc), Groningen (UMCG) en Radboudumc (Nijmegen). De subsidies vormen onderdeel van het ZonMw-onderzoeksprogramma Memorabel.

Overzicht studies

Hieronder een overzicht van de gehonoreerde studies, met de onderzoeker, de Engelstalige titel en het toegekende bedrag:

* Dr. Janne Papma, "Intercultural dementia diagnostics and care in the memory clinic", € 420.000.

* Dr. Janne Papma, "The diagnostic challenge of neuropsychiatric symptoms in Alzheimer's disease, € 830.000, samen met VUmc.

* Prof. Cock van Duijn, "Understanding the role of the gut microbiome in the pathogenesis and prevention of dementia", € 1.4 miljoen, samen met VUmc.

* Prof. John van Swieten, "Searching for somatic de novo mutations in semantic dementia", € 880.000.

* Prof. John van Swieten, "Neuroimaging and fluid biomarkers predicting conversion and disease progression in mutation carriers of genetic frontotemporal dementia", € 860.000.

* Dr. Meike Vernooij, "Amyloid pathology and vascular disease in focus: exploring interaction in two pathways towards neurodegeneration", € 900.000.

* Dr. Meike Vernooij, prof. Arfan Ikram, "Social factors in cognitive decline, towards an early intervention approach", € 750.000, samen met UMCG en Radboudumc.

Lees ook over het BRIDGET-onderzoek: Prof. Arfan Ikram: "Ik ben er van overtuigd dat we over enkele jaren tweederde van het aantal gevallen van dementie kunnen voorkomen".

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-04-02

Relevante artikelen ...

Antistof tegen nieuw coronavirus Het gebruik van antistoffen is één van de mogelijke behandelwijzen die onderzocht wordt Onderzoekers van het Erasmus MC hebben samen met onderzoekers... Wetenschap & onderwijs Sat, 14 Mar 2020, 14:15:41
Minder sterfte aan longkanker door screening In Nederland overlijden jaarlijks zo’n tienduizend mensen aan longkanker Minder (ex-)rokers overlijden aan longkanker als zij worden gescreend met CT... Wetenschap & onderwijs Thu, 30 Jan 2020, 15:29:34
Subsidie voor onderzoek naar ontstaan van ADHD ADHD heeft een grote invloed op het leven van een kind en het gezin waar hij of zij deel van uitmaakt Het UMCG en het Radboudumc gaan met verschillen... Wetenschap & onderwijs Wed, 30 Oct 2019, 11:47:13
Onderzoek stollingsstoornissen krijgt 4,1 miljoen euro subsidie In Nederland lijden 180.000 kinderen en volwassenen aan een erfelijke stollingsstoornis Onderzoek naar erfelijke stollingsziekten onder leiding van M... Wetenschap & onderwijs Thu, 13 Jun 2019, 19:07:48
Groot onderzoek naar infectieziekten overgedragen door muggen Uitbraken van (nieuwe) infectieziekten bij mens en dier komen wereldwijd steeds vaker voor Het Netherlands Centre for One Health, waar het Radboudumc... Wetenschap & onderwijs Wed, 12 Jun 2019, 09:49:05
Stresshormoon kan misschien helpen bij exposuretherapie Exposuretherapie werkt bij ongeveer de helft van de patiënten Benno Roozendaal, neurowetenschapper bij het Radboudumc en het Donders Instituut, heeft... Wetenschap & onderwijs Thu, 07 Feb 2019, 15:39:21

(advertentie)