Helaas zijn er steeds meer mensen met een ongezonde leefstijl

Bewegingswetenschapper Judith Jelsma onderzoekt of het zinvol is om patiënten, die toch al voor behandeling naar het ziekenhuis komen, te helpen met een gezondere leefstijl. In totaal doen er 552 patiënten mee aan dit gezamenlijke onderzoek van Amsterdam UMC en UMC Groningen.

“Helaas zijn er steeds meer mensen met een ongezonde leefstijl. Roken, alcoholgebruik, stress, te weinig bewegen, slecht slapen en een verkeerd voedingspatroon vergroten de kans op ziekten, zoals een hartinfarct of diabetes. Ook kan het een behandeling in de weg staan.” Judith Jelsma onderzoekt met het LOFIT-project of de onlangs ingestelde ‘leefstijlloketten’ van Amsterdam UMC bijdragen aan een betere gezondheid voor patiënten met een ongezonde leefstijl. “Jammer genoeg hebben artsen vaak te weinig tijd om met patiënten in gesprek te gaan over een gezondere leefstijl. Ook weten zij vaak niet welk leefstijlaanbod er in de regio is.”

Leefstijlmakelaar
Beide locaties van Amsterdam UMC hebben een leefstijlloket met een ‘leefstijlmakelaar’, een woord dat Jelsma zelf heeft bedacht. “De leefstijlmakelaar is een schakel tussen de arts in het ziekenhuis en de leefstijlaanbieders in de regio. Samen met de patiënt zoekt hij of zij naar een passend leefstijlinitiatief in de eigen woonomgeving. Daardoor is de kans groter dat de patiënt het programma volhoudt. Het gaat namelijk niet om even snel afvallen, maar om een gedragsverandering voor de rest van je leven. En dat is het moeilijkste wat er is.”

Doorverwezen
In het onderzoek wordt de helft van de deelnemers door artsen van de afdelingen Interne geneeskunde en Orthopedie doorverwezen naar het leefstijlloket voor advies op maat, de andere helft krijgt standaard zorg. Dankzij een subsidie van Amsterdam UMC kunnen ook artsen van de afdelingen HPB-chirurgie (lever, alvleesklier, galblaas en galwegen) en Verloskunde en Gynaecologie patiënten doorverwijzen naar het leefstijlloket.

Interessant voor verzekeraars
Met het onderzoek, gefinancieerd door ZonMW, wil Jelsma laten zien dat een leefstijlloket bijdraagt aan het maken van gedragsveranderingen. Met als gevolg een betere gezondheid, een sneller herstel en minder gebruik van medicijnen. “Dat is ook voor verzekeraars interessant. Zij kunnen de financiering van zo’n leefstijltraject vanuit de basisverzekering in de toekomst mogelijk maken.”

Dit artikel verscheen in aangepaste vorm in het digitale magazine Amsterdam UMC in praktijk. Lees het uitgebreide artikel met ervaringen van een deelnemer aan het leefstijlloket en een leefstijlmakelaar.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/het-gaat-om-gedragsverandering-niet-om-afvallen.htm
Originele titel: ‘Het gaat om gedragsverandering, niet om afvallen’
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-06-13


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com