Tot nu toe heeft Lareb geen meldingen ontvangen over mensen die 5-FU crème via de mond binnenkregen

5-Fluorouracil (5-FU) crème (Efudix®) is een geneesmiddel voor de behandeling van huidaandoeningen, bijvoorbeeld voor verschillende vormen van huidkanker. Wanneer iemand 5-FU crème per ongeluk via de mond binnenkrijgt, kan dit ernstige reacties geven. Dit geldt ook voor dieren. Het is belangrijk om de 5-FU crème op een veilige manier te gebruiken en goed op te bergen.  

Bijwerkingencentrum Lareb ontving één vraag over een pup die overleed aan ernstige bloedingen na het doorbijten van een tube 5-FU crème. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ontvangt vaker meldingen over inname van 5-FU crème door een huisdier.

Tot nu toe heeft Lareb geen meldingen ontvangen over mensen die 5-FU crème via de mond binnenkregen. Het NVIC ontving al wel vaker vragen na een verwisseling van 5-FU crème met tandpasta. Hierbij genoemde klachten waren bijvoorbeeld irritatie van de slijmvliezen, lichte zwelling van de lippen en een branderig gevoel. Eénmaal ging het om een kind dat per ongeluk zijn tanden had gepoetst met 5-FU crème.

De tube van 5-FU crème heeft geen beveiligde sluiting. Dit maakt verwisseling met een andere tube, zoals tandpasta, makkelijker. Het advies is daarom om 5-FU crème buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. En de tube niet in de buurt van andere tubes te bewaren om de kans op verwisseling te voorkomen.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over deze meldingen geïnformeerd.

Bekijk hier het overzicht van de melding


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Houd 5-fluorouracil crème (Efudix®) buiten bereik van kinderen en huisdieren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!