Hypnomidate injectievloeistof kan pijn en aderonsteking (tromboflebitis) veroorzaken

De werkzame stof van Hypnomidate is etomidaat. Dit is een pijnstillend en spierverslappend geneesmiddel. Anesthesisten en psychiaters gebruiken etomidaat bijvoorbeeld voorafgaand aan een algemene verdoving of als slaapmiddel bij elektroconvulsietherapie (ECT).

In Nederland zijn er twee geneesmiddelen met etomidaat: Etomidaat-Lipuro en Hyponomidate. De Hypnomidate oplossing bevat propyleenglycol als oplosmiddel. Propyleenglycol heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Dit is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van aderontsteking. Etomidaat-Lipuro is een emulsie zonder propyleenglycol.

Door een tekort aan Etomidaat-Lipuro werd de Hypnomidate oplossing gebruikt. Deze twee producten hebben een verschillende vorm, maar zouden qua werkzaamheid en veiligheid uitwisselbaar moeten zijn. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van aderontsteking na toedienen van Hypnomidate injecties.

Aderontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. De huid eromheen is dik, rood en pijnlijk. Tromboflebitis staat als bekende bijwerking in de productinformatie van Hypnomidate maar niet in die van Etomidaat-Lipuro.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aderontsteking bij Hypnomidate
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!